PROF. DR. MIRSAD HADŽIKADIĆ BRILJIRA: „NEPRAVDA TJERA LJUDE IZ BIH“! Stao ponovno u zaštitu inspektora FUP-e dr. Nermina Šehovića, Tarika Omerovića, Mehmeda Vejzovića!

Trenutno pregledavate PROF. DR. MIRSAD HADŽIKADIĆ BRILJIRA: „NEPRAVDA TJERA LJUDE IZ BIH“! Stao ponovno u zaštitu inspektora FUP-e dr. Nermina Šehovića, Tarika Omerovića, Mehmeda Vejzovića!
  • Autor objave:

Piše: Josip Šimić-Đinđić, teolog

Osnivač i bivši predsjednik Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Vašingtonu i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, dr. Hadžikadić trenutno obnaša funkciju izvršnog direktora analitičkih programa iz oblasti Analitike na svim koledžima Univerziteta Sjeverne Karoline u Šarloti. Dobitnik je nagrade za životno djelo udruženja informacionih tehnologija na nivou savezne države Sjeverne Karoline i grada Šarlote. U centar svakog svog društvenog djelovanja stavlja nauku, razvoj i izvrsnost.

Ključne oblasti ekspertize dr. Hadžikadića u kojima ima više od 30 godina radnog iskustva su informacione tehnologije, uključujući akademska i industrijska zaduženja. Nakon što je doktorirao iz oblasti računarske tehnike na Southern Methodist Univerzitetu u SAD, gdje je boravio kao Fullbright stipendista, 1987. dr. Hadžikadić pridružio se Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti, SAD. Njegovo istraživanje obuhvata oblasti analitike, kognitivnih nauka, medicinske informatike i kompleksnih adaptivnih sistema.

Autor je preko pedeset naučnih radova u međunarodnim i američkim časopisima, konferencijama i simpozijima. Objavio je tri knjige, organizirao mnoge međunarodne konferencije i glavni je urednik za naučni časopis iz oblasti politike i kompleksnih sistema. Dr. Hadžikadić je vodio timove ili bio dio istraživačkih timova koji su projektovali modele i simulacije ekonomskih, zdravstvenih, bioloških, finansijskih, političkih i društvenih problema.

Dr. Hadžikadić je bio direktor Medicinske informatike i Ortopedske informatike u Carolinas Healthcare System organizaciji od 1991. do 1997. i menadžer u Deloitte and Touche Consulting organizaciji u 1998. godini. Postao je dekan Fakulteta za računarsku tehniku 1998. godine i osnivački dekan fakulteta za Informacione tehnologije 2000. godine na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarloti. Prije deset godina postao je i osnivački direktor Instituta za kompleksne sisteme 2008. godine.

Prof. dr. Mirsad Hadžikadić nedavno je javno stao u obranu inspektora Federalne uprave policije dr. Nermina Šehovića, braneći ga od neosnovane medijske hajke, da se družio sa kriminalcima ili imao Sky aplikaciju, a što možete pročitati, kao vezano link u sklopu ovoga članka. FUP je prije godinu dana izdao saopćenje, da ne raspolažu niti ijednom informacijom, da je bilo ‘ko od policijskih službenika FUP-e koristio Sky ili Anom aplikaciju.

Ovoga puta, prof. dr. Hadžikadić, stao je ponovno u obranu dr. Nermina Šehovića, inspektora Federalne uprave policije, te policajaca Tarika Omerovića i Mehmeda Vejzovića, braneći ih od šikane.

Dr. Nermin Šehović, inspektor Federalne uprave policije F BiH

Sada je stao u obranu novog mladog policajca, te ponovno Nermina Šehovića, a njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Za sigurnost građana potrebno je, ne samo pravedno i nekorumpirano pravosuđe, nego i efikasna, jaka, opremljena i sposobna policija. O politiziranom pravosuđu sve znamo. Šta znamo o policiji?

Mnogi policajci obavljaju svoj posao dobro i pošteno. Ali, kažu da riba smrdi od glave. Tako i policija. Hajde da govorimo o entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. O problemima policije entiteta Republika Srpska je već pisano mnogo.

Brojni problemi i propusti koji su se desili u mandatu aktuelnog rukovodstva Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta FBiH, opravdano dovode građane u sumnju kada je u pitanju njihova sposobnost da profesionalno obavljaju svoj posao. Kažu nam “sve po zakonu”, što je samo još jedan pokušaj manipulacije građana. Navodimo samo neke od problema. O ostalima ćemo pisati kasnije.

Užasno trostruko ubistvo u Gradačcu je samo posljednja kap u nizu mnogih propusta.

– Blaćenje nepodobnih profesionalaca putem pojedinih medija i ponovljenih internih disciplinskih postupaka se dešavaju sa svakom promjenom vlasti. Poznati slučajevi šikaniranja Nermina Šehovića, Tarika Omerovića i Mehmeda Vejzovića nisu usamljeni. Dok trenutna pozicija časne policajce degradira, kleveće i sklanja, od njih se očekuje da šute i trpe ili napuste policiju ili čak domovinu. Izgleda da je konačni cilj aktuelne vlasti da policiju pretvori u stranačku miliciju. U pojedinim medijima se objavljuju i interni dokumenti s oznakom tajnosti i najavljuju šta će se desiti kojem policajcu koji “ne sluša” svoje sadašnje “nedodirljive i nepogrešive” pretpostavljene.

– Aktuelna vlast od aprila do danas nije formirala Nezavisni odbor Parlamenta FBiH koji treba da raspiše konkursnu proceduru za izbor direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije. Umjesto konkursa, Vlada FBiH je imenovala istog v.d. direktora Federalne uprave policije u maju i juče, 18. augusta, dva puta na period od tri mjeseca.

– U Komisiju za sigurnost su imenovali stranačkog kolegu i sina Ministra unutrašnjih poslova da nadgleda njegov rad!!!

– Brutalni zločin u Gradačcu je ogolio nefunkcionalnost institucija koje bi nas trebale štititi. Svakodnevno svjedočimo medijskom prepucavanju saopćenjima na relaciji: policija – tužilaštvo – sud, sa ciljem prebacivanja krivice jednih na druge. Neshvatljivo je da niko iz sistema vlasti nije podnio ostavku zbog ovog zločina koji se desio i pored saznanja koje su imali. To bi u demokratskim državama bio očekivan čin. Kod nas, umjesto toga, najodgovorniji šetaju sa građanima na protestima protiv vlasti čiji su oni nosioci.

Ta nepravda kao “nova normalnost”, uz nakaradan sistem vrijednosti, jedan je od glavnih razloga odlaska mladih i sposobnih ljudi iz Bosne i Hercegovine.

Hoćemo li stvarno dozvoliti da se ovakvo stanje nastavi zbog naše (ne)zainteresovanosti i (ne)aktivnosti kada je u pitanju rad nadležnih institucija na svim nivoima uprave?

Između opcija da se borimo ili bježimo, izaberimo zajedničku borbu!

U suprotnom, krivi smo mi jer smo im dozvolili.

Vezani članci: