POTPREDSJEDNIK F BiH REFIK LENDO: OHR novim desantom na ustavni poredak Federacije BiH kompromituje budući rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine!

Trenutno pregledavate POTPREDSJEDNIK F BiH REFIK LENDO: OHR novim desantom na ustavni poredak Federacije BiH kompromituje budući rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine!
  • Autor objave:

Mediji su prenijeli informaciju da su članovi Komisije za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz redova opozicije, lično i pojedinačno kontaktirani od strane Ureda visokog predstavnika.

Navodno, tema je bilo njihovo prisustvo sjednici ove komisije na kojoj bi Trojka trebala da ispuni želju Dragana Čovića i prema Predstavničkom domu pošalje ime samo jednog kandidata za mjesto sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, ime Marina Vukoje.

Duboko uznemirava i zabrinjava saznanje da Visoki predstavnik ponovo priprema desant na ustavni poredak Federacije Bosne i Hercegovine skupljajući većinu u korist HDZ-a u parlamentarnim komisijama, a s ciljem ispunjavanja želje Dragana Čovića i imenovanja sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine prema njegovom diktatu.

Narod zna i narod pamti način na koji je Visoki predstavnik prvo izmijenio izborna pravila u izbornoj noći, kako je suspendovao Ustav Federacije BIH, pogazio izbornu volju Bošnjaka, lišio Bošnjake ustavnih i političkih prava i nametnuo im vladu koju narod nije birao. Takav udar na vladavinu prava, pravnu sigurnosti i ustavni poredak, nije zabilježen u demokratskim društvima koja počivaju na civilizacijskim vrijednostima i ljudskim pravima.

Najave da će se nešto slično ponovo desiti izazivaju strah i duboku zabrinutost, posebno iz razloga što Visoki predstavnik zna dobro šta radi, kakve su razorne posljedice njegovog činjenjenja i u čiju korist to radi.

Sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine ostaje najmanje 20-25 godina. Marin Vukoja u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine je produžena ruka hrvatske nacionalne politike, ali i srpske nacionalne politike s obzirom na sinhronizaciju koja postoji između te dvije politike.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u brojim odlukama, stavljao je van snage separatističke pravne propise, štitio imovinu i stvarao sudsku praksu koja je osnovni alat zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Sve to je sada u neposrednoj opasnosti.

Sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine moraju biti birani na osnovu njihovih znanja i kompetencija. Njihove lične kvalitete, profesionalni rezultati ostvareni u sudskim i tužilačkim klupama i akademski uspjesi treba da budu svjedoci njihovih kvaliteta i kompetencija. Samo tako izabrane sudije mogu dati doprinos jačanju vladavine prava, pravne sigurnosti i osigurati da Bosna i Hercegovina jednog dana postane članica Evropske unije.