Potpredsjednik F BiH Refik Lendo o smjeni UO i NO KCUS-a: „Još jedna sramota i poniženje Bošnjaka u režiji nametnute Vlade Federacije BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem.

Trenutno pregledavate Potpredsjednik F BiH Refik Lendo o smjeni UO i NO KCUS-a: „Još jedna sramota i poniženje Bošnjaka u režiji nametnute Vlade Federacije BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem.
  • Autor objave:

Saopćenje potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Refika Lende o potezu Vlade F BiH, da smjeni Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a prenosimo u cijelosti:

Nametnuta Vlada Federacije danas je odlukama protivnim Statutu KCUS-a, postupajući suprotno odlukama Vlade Srednjobosanskog kantona, u upravljačku strukturu KCUS-a ispred ovog kantona imenovala politički aktivno lice, članicu HDZ BIH i uposlenicu Doma zdravlja iz Jajca, koja će u konačnici odlučivati o postavljenju novog direktora UKC Sarajevo.

Statut KCUS-a i Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBIH propisuju da smjene i imenovanja vrši Vlada Federacije na prijedlog federalnog ministra zdravstva, a ne na prijedlog premijera Federacije kako je to danas bio slučaj.

U nezakonitim rješenjima navedeni su organi koje Statut KCUS-a ne poznaje i to „privremeni Upravni odbor“ i „privremeni Nadzorni odbor“. Statutarni organi KCUS-a su Upravni odbor i Nadzorni odbor, te kao takvi jedini su ovlašteni da donose odluke koje proizvode pravne učinke. Bilo kakve odluke koje donose organi koje Statut KCUS-a ne poznaje, su nezakonite i ne proizvode pravne učinke.

Statut KCUS-a i zakoni nalažu da se svako upražnjeno mjesto u Upravnom i Nadzornom odboru popunjava nakon javno provedene konkursne procedure, a ne na osnovu procedure koju samovoljno i suprotno zakonu provodi nametnuti premijer.

Nametnuta Vlada Federacije je ovim činom razorila integritet i ugled KCUS-a, pogazila volju kantona u kojim su Bošnjaci većina, te u ruke HDZ BIH i Dragana Čovića predala najvažniju zdravstvenu ustanovu za Bošnjake. Ovo je velika i teška sramota čije će razorne i trajne posljedice osjetiti narod, Bošnjaci većinom, kojim će uslove liječenja određivati kadrovi HDZ BIH i Dragana Čovića.

Vezani tekstovi: