PORUKE IZ SKY APLIKACIJE: “U Tužilaštvu BiH sve možemo završiti parama preko Kajmakovićke, Čavke i Čampare”!

Trenutno pregledavate PORUKE IZ SKY APLIKACIJE: “U Tužilaštvu BiH sve možemo završiti parama preko Kajmakovićke, Čavke i Čampare”!
  • Autor objave:

Piše: Josip Šimić-Đinđić, teolog!

Iako je Glavni državni tužitelj Milanko Kajganić službeno obaviješten o spominjanju tužitelja Dubravka Čampare u aplikaciji Sky, Milanko Kajganić nije želio prebaciti ovog tužioca u drugi odjel. Čampara je tada učestvovao u Kajganićevoj kampanji za funkciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, istodobno preko Vasković Slobodana, blogera medijski „odrađujući“ njegovog protukandidata Dianu Kajmaković, pisao je portal Istraga.ba!

Krenimo redom!

U Tužilaštvu BiH se sve može završiti parama preko Čavke, Diane i Čampare”, napisao je u poruci upućenoj putem Sky aplikacije trebinjski kriminalac Igor Mastilović.

“Opet, tamo i ako ima djelo, dosta su blaže kazne i dosta se može završiti sa lovom. Ne daj Bože problema, da znaš, imamo tamo prilaz do Kajmakovićke i Čavke, a oni su glavni. I Čampare, isto. Imam prilaz, ali opet i tu neću da trošim bonus na nekoga ko nije blizak, jer se ljudi kasnije pohvale kako su završili, a to sve dođe do njih. Može, može sve. Imam baš čovjeka koji je blizak s njima”, napisao je Mastilović.

Ovu prepisku pripadnici Granične policije BiH su u septembru 2022. godine dostavili tadašnjem vršiocu dužnosti glavnog državnog tužioca Milanku Kajganiću. No, on je procijenio da, za razliku od tužitelja Diane Kajmaković i Olega Čavke, Dubravko Čampara ne zaslužuje prebacivanje u Odjel za ratne zločine. Štaviše, u odgovoru za Istraga.ba, Kajganić navodi da okolnosti u vezi sa Čamparom i tužocima Čavkom i Kajmaković – “nisu iste”, iako se sve troje tužilaca spominje u koruptivnom kontekstu. A stvar je je jednostavna – Kajganić računao na Čamparinu podršku u predstojećem izboru za glavnog državnog tužioca, dok mu je tužiteljica Diana Kajmaković direktna konkurencija tada bila.

Na drugoj strani “Sky veze” bila je Mirjana Vujović, nevjenčana supruga Aleksandra Ivkovića. Mirjana Vujović i Aleksandar Ivković uhapšeni su u aprilu 2022. godine, u okviru akcije Storidž. Sumnja se da su trgovali narkotcima. Dvoje državnih tužilaca koje su spominjali članovi ove kriminalne grupe su degradirani. Oleg Čavka i Diana Kajmaković su, odlukom Milanka Kajganića, “zbog spominjanja u Sky aplikaciji” prebačeni u Odjel za ratne zločine. No, tužioca Dubravka Čamparu, Milanko Kajganić nije “degradirao”. Naprotiv, Čampara je i dalje ostao jedan od glavnih tužilaca koji “istražuju” kriminalce koji su koristili Sky aplikaciju, iako se i sam spominje u njoj u koruptivnom kontekstu u porukama među kriminalcima!

Ime državnog tužioca Džermina Pašića, za sada, nije pronađeno u aplikacijama ANOM i Sky. Ali za njega se vezuje nešto drugo. Inspektor SIPA-e Robert Ristić priznao je na saslušanju u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu da mu je tužilac Džermin Pašić prije nekoliko godina dao suglasnost da nabavi kriptovani telefon sa Sky aplikacijom kako bi “prikupljao informacije” o narkoticima, ali bez naredbe Suda Bosne i Hercegovine!

Taj telefon je, na početku, bio registriran u SIPA-i, ali ga je Ristić nastavio koristiti. U novembru 2020. godine mediji su objavili da je inspektor Ristić, u koordinaciji sa državnim tužiocem Džerminom Pašićem i njegovom saradnicom  Majom Govedaricom, prije bilo kakvog vještačenja vratio biznismenu Dušku Đurasoviću mobilne telefone koji su mu oduzeti zbog sumnje da je kao odgovorna osoba u firmi MDDI Group učestvovao u međunarodnom krijumčarenju 50 kilograma kokaina.

Tužilac Pašić nikada nije okončao istragu protiv Đurasovića zbog sumnje da je krijumčario kokain, inspektor Ristić je, u međuvremenu, od Đurasovićeve firme “nabavio” dva kamiona koja je registrirao na ime svoje majke, Pašićeva saradnica Maja Govedarica (ona je telefone koji nisu vještačeni vratila Đurasoviću) unaprijeđena je za sutkinju u Istočnom Sarajevu. Tužilaštvo BiH je “formiralo” predmet kako bi utvrdilo sve okolnosti ovog slučaja, ali je Milanko Kajganić na čelo odjela koje istražuje ovaj predmet postavio – Džermina Pašića.

Dakle, od četvero državnih tužilaca koji se spominju u Sky aplikaciji ili dovode u vezu sa njenim korištenjem, tadašnji vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, je odlučio da “privremeno udalji” dvoje. Čavka i i Kajmaković su “degradirani”, a Čampara i Pašić unaprijeđeni.

Obrazlažući svoje odluke o degradiranjima Olega Čavke i Diane Kajmaković, Kajganić je kolegama u Tužilaštvu rekao da su od njega to tražili predstavnici Ambasade SAD-a. Istina, tužioci Kajmaković i Čavka su godinama bili akteri nekoliko afera i dovođeni su u vezu sa sumnjivim postupanjem Tužilaštva BiH. No, njihovi sumnjivi poslovi nisu razlog zbog kojeg su degradirani. Pozadina svega je mnogo dublja.

Pročitajte je u nastavku!

Sredinom ljeta 2022. godine, Milanko Kajganić je pozvao rukovodstvo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Na sastanku se pojavio sa Dianom Kajmaković. Tada će čelnike VSTV-a obavijestiti da su tužioci Dubravko Čampara i Džermin Pašić, istražujući Sky i Anom aplikacije koje su, uglavnom, koristili kriminalci, pronašli prepiske u kojima se spominje tužiteljica Kajmaković. Čelnici VSTV-a su sugerisali Kajganiću da privremeno skloni Dianu Kajmaković sa takozvanih Sky predmeta. Još mu je, prema informacijama portala Istrage, sugerirano da istragu protiv svoje zamjenice okonča u što mogućem roku, te da, ukoliko ima dokaza, podignu optužnicu protiv nje, a ukoliko nema – okončaju istragu.

Nakon sastanka Kajganić je zadužio tužioca Mirzu Hukeljića ovim predmetom, ali je tužiocima Pašiću i Čampari, svoj sastanak u VSTV-u, prezentirao kao “pokušaj čelnika VSTV-a da spase Dianu Kajmaković”.

Čampara i Pašić u tom su periodu bili u stalnoj vezi sa Ericom Larsonom, “borcem protiv korupcije”, koji je napastvovao bh. djecu, čije je sjedište bilo u Ambasadi SAD-a” i koji je porodično povezan sa osobama bliskim Narodu i Pravdi. Informacije sa Kajganićevog sastanka sa čelnicima VSTV-a, Čampara i Pašić su prenijeli svojim “međunarodnim prijateljima”, tvrdeći da VSTV spašava Dianu Kajmaković, želeći da je instalira na poziciju glavne državne tužiteljice. Nakon toga su, prema informacijama portala Istrage, službenici Ambasade SAD-a na sastanku iza zatvorenih vrata od Ureda disciplinskog tužioca tražili da podigne disciplinsku tužbu protiv Diane Kajmaković kako bi ona na taj način bila eliminirana iz utrke za glavnu državnu tužiteljicu. No, dokaza za tužbu nije bilo.

Prema informacijama Istrage, Diana Kajmaković se, osim u slučaju Igora Mastilovića, spominje i u predmetu Elvisa Keljmendija. Jedan od članova te kriminalne grupe je putem Sky aplikacije napisao poruku u kojoj je naveo da mu je “prsluk ostao kod Diane”. Istražitelji sumnjaju da je Diana iz ove poruke, zapravo, tužiteljica Diana Kajmaković, koja je prije deset godina, zajedno sa državnim tužiocem Olegom Čavkom, dobila priznanje “Avazova ličnost godine”. I to u periodu kada su Avaz i porodica Keljmendi razmjenjivali nekretnine. No, okolnosti su se sada promijenile. Umjesto Čavke i Diane Kajmaković za naklonost Avaza su se izborili tužioci Dubravko Čampara i Džermin Pašić, koje je Avaz do jučer pljuvao i „derao“!

U utrci tada za funkciju glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić je odlučio “sklopiti dogovor” sa Čamparom i Pašićem kojeg je, unatoč slučaju Ristić, unaprijedio u šefa Odsjeka za organizirani kriminal. Dubravko Čampara, rekosmo, nije “degradiran”, iako i sam Kajganić raspolaže informacijama da se ime ovog tužioca spominje u aplikaciji Sky. No, za razliku od Dubravka Čampare, tužilac Oleg Čavka je degradiran.

Posljednje tri godine, nekad smrtni neprijatelji, tužioci Čavka i Čampara su bili u prijateljskim odnosima. Pokazuje to i slučaj anonimnih prijava. Podsjećamo, u kabinetu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova FBIH Aljoše Čampare su pisane anonimne prijave protiv tadašnjeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, a te prijave je dalje, procesuirao tužilac Oleg Čavka u saradnji sa Dubravkom Čamparom.

No, nakon što je Čavka, poučen ranijim lošim iskustvima tužioca Bože Mihajlovića (koji je bio potpisnik Čamparinih ideja i koji je godinama pod suspenzijom), odbio provoditi sve naloge porodice Čampara i Džermina Pašića, vrlo brzo se našao na udaru. Situacija je eskalirala zbog slučaja “komesar”.

Naime, početkom 2022. godine Skupština Kantona Sarajevo je imenovala Adisa Šečića za člana Nezavisnog odbora u čijoj je nadležnosti izbor policijskog komesara Kantona Sarajevo. Adis Šečić je dugogodišnji saradnik Olega Čavke koji je, zapravo, bio zadužen za obavljanje poslova u “sivoj zoni”. No, u momentu imenovanja Adisa Šečića, odnosi između Čampare i Čavke su bili dobri, pa je podrška Naroda i Pravde bila neupitna. Računalo se da će Šečić biti osoba koja će u potpunosti stati iza komesara Nusreta Selimovića koji je se, preko Čampare, Pašića i Erica Larsona, izborio za naklonost Ambasade SAD-a. No, kada je PIO 18. avgusta 2022. godine poslao obavijest Kantonu Sarajevo da je Nusret Selimović ispunio uslove za penzionisanje, situacija se okrenula.

Nezavisni odbor je nakon ovoga poslao obavijest Vladi Kantona Sarajevo u kojem traži da se pokrene procedura smjene komesara Selimovića. Taj prijedlog je 18.8.2022. godine, podržao i Čavkin saradnik Adis Šečić. Nakon toga počinje odmazda. Prvo se na portalu raport.ba 1. septembra 2022. godine pojavljuje tekst da je Oleg Čavka “uhvaćen u Sky”, da bi tri dana poslije bilo saopćeno kako je tadašnji v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić donio odluku o “premještanju Olega Čavke u odjel za ratne zločine.”. Skoro identičan scenarij je bio i sa Dianom Kajmaković.

No, šta je u pozadini?

Zahvaljujući angažmanu Dubravka Čampare i Džermina Pašića, sve policijske agencije, osim MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Republike Srpske su “isključene” iz istraga aplikacija Sky. Upravo preko tadašnjeg komesara MUP-a KS Selimovića, Čampara i Pašić su kontrolirali ili kontroliraju šta će biti procesuirano, te koje će prepiske biti objavljivane. Na taj način su prepiske iz slučaja Igora Mastilovića u kojima se spominje Dubravko Čampara, do sada, ostale zaštićene. No, Granična policija BiH je uspjela dobiti određene informacije o ovom slučaju i o svemu je u narednom periodu i službeno obaviješten glavni državni tužilac Milanko Kajganić. Teško je, međutim, očekivati da će Kajganić još uvijek povući konkretan potez protiv Dubravka Čampare i Džermina Pašića.

Avaz piše „ko treba strahovati od Sky app“?! Izvucite iz ladica predmete gdje se Dubravko Čampara spominje i doći ćete do odgovora ko treba strahovati!

Prvog dana predizborne kampanje, Tužilaštvo BiH je, ponovo, iz ladica izvuklo slučaj Dženan Memić. Ekspresno je donesena naredba o provođenju istrage protiv sutkinje Suda BiH Dalide Burzić. Naredbu su potpisali tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara, a sve je parafirao Milanko Kajganić. Burzićeva je ekspresno suspendirana, pa samim tim više neće moći biti članica sudskog vijeća u slučaju “Dobrovoljačka”.

Milanko Kajganić je, tako, preko tužilaca Čampare i Hasanspahića uspio isključiti iz sudskog vijeća sutkinju Burzić na koju on nema utjecaj , što mu je od ključne važnosti za “opstanak” predmeta Dobrovoljačka iza kojeg stoji upravo on.

Dalje, formiranjem predmeta protiv Diane Kajmaković, Kajganić se tada riješio ozbiljne konkurencije u utrci za funkciju glavnog državnog tužioca Tužilaštva BiH, te je naposljetku on sam i imenovan. Mada je na sastanku sa čelnicima VSTV-a rekao da će ovaj predmet okončati hitno (optuženjem ili obustavom), Kajganić je tada odugovlačio istragu kako bi krajem septembra 2022. godine, članove VSTV-a doveo u situaciju da ne mogu podržati Dianu Kajmaković, jer je u međuvremenu ista stavljana na američku crnu listu SAD-a!

Slijedi nastavak