PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU VLASENICE 1992. GODINE

Trenutno pregledavate PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU VLASENICE 1992. GODINE
  • Autor objave:

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:  

1.   Majstorović Živojina, rođenog 1948. godine u Vlasenici, državljanina BiH

2.   Dubočanin Radenka, rođenog 1971. godine u Vlasenici, državljanina BiH

3.   Savić Radosava, rođenog 1964. godine u Vlasenici, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, na području Vlasenice i okoline, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da su optuženi, početkom mjeseca juna 1992. godine, naoružani automatskim oružjem sudjelovali u napadu na selo Durići i okolna mjesta nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, usljed kojih napada je ubijeno 25 civila, uključujući muškarce, žene, jednu maloljetnu osobu i osobe starije životne dobi, a nakon toga stanovništvo pod prijetnjom oružjem natjerano prema sabirnim punktovima, gdje je izvršeno pljačkanje civila i odvajanje muškaraca od žena i djece.

Nakon toga, jedna grupa od nekoliko civila odvedena je u zatvaranje u logor “Sušica” i zgradu Policijske stanice, dok je sedam osoba odvedeno u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo – zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 47 svjedoka, tri vještaka, kao i prilaganjem više od 80 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.