JEDINSTVEN SLUČAJ ZLOUPOTREBE INSTITUCIJA: Načelnik Kreševa pokušao “rentati” pravobranioca iz Viteza

Renato Pejak
  • Autor objave:

Renato Pejak je pravobranioca odlučio „posuditi“ za utvrđivanje javnog interesa i izvlaštenje nekretnina za određene rekonstrukcije u općini Kreševo, otkrio je istraživački portal Žurnal.info

Renato Pejak načelnik Općine Kreševo drsko zloupotrijebio Općinu Vitez

Općinsko vijeće Kreševo prije više od godinu dana usvojilo je odluku i ovlastilo načelnika Renata Pejaka (HDZ) da može „potpisati ugovor sa načelnikom Općine Vitez o ustupanju općinskog pravobranioca Vitez”. Pejak je pravobranioca odlučio „rentati“ za utvrđivanje javnog interesa i izvlaštenje nekretnina za određene rekonstrukcije u općini Kreševo. 

Općina Kreševo je sredina koja je jedna od najkorumpiranijih u Bosni i Hercegovini, više na ovom linku.

Ova odluka omogućava načelniku i vladarima Kreševa da u potpunosti privatizuju raspolaganje javnom imovinom i privatiziraju javne resurse jer su pravobranioci često još jedini koji mogu spriječiti zloupotrebe.

Još veći problem sa donošenjem ove odluke je što je ona nastala na lažnoj tvrdnji da između Općina Kreševo i Vitez postoji dogovor o ustupanju pravobranioca. Na osnovu te tvrdnje Općinsko vijeće Kreševo usvojilo je ovu nezakonitu odluku. Ali Općinsko pravobranilaštvo Vitez uopće nije ni primilo zahtjev za ovakvom vrstom saradnje, niti je sarađivalo sa Općinom Kreševo. Pravobranilac iz Viteza, dakle, nije ni znao da načelnik Renato Pejak manipuliše njegovim imenom i usvaja odluke u njegovo ime. Isto je izvorima Žurnala potvrđeno i u Općini Vitez – nije bilo nikakvog zahtjeva ka Općini za ovom razmjenom.

Osim toga, ona je i potpuno nezakonita: u skladu sa Zakonom o pravobranilaštvu SBK svaka općina u ovom kantonu osniva svoje pravobranilaštvo a zakon ne predviđa mogućnost „iznajmljivanja“ pravobranilaca. No ovaj zakon u Općini Kreševo ignorišu i već šest godina izbjegavaju predložiti Općinskom vijeću osnivanje Općinskog pravobranilaštva. 

Renato Pejak je, dakle, samoinicijativno naveo vijećnike na usvajanje odluke koja nema zakonsko utemeljenje, niti je rezultat bilo kakvog dogovora između dviju općina. Zbog toga u mnogim predmetima, odlukama i rješenjima nije bilo odluke pravobranioca pa je sada upitna njihova zakonitost. Na desetine je predmetnih postupaka u Općini Kreševo u zadnjih 7-8 godina koje su trebali proći kroz postupanje pravobranioca, a koje su kroz vijeće postale i pravosnažne – nezakonito. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi načelnik općine odgovoran je za ustavnost i zakonitost akata koje donosi i predlaže vijeću.

Predsjedavajući OV Kreševo je Mirsad Beganović iz SDA. Čini ga 15 vijećnika, od kojih je 10 iz HDZ-a, troje iz SDA i po jedno iz SDP-a i HDZ 1990.