KORUPCIJA: POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV POLICIJSKOG SLUŽBENIKA MUP-a KS!

Trenutno pregledavate KORUPCIJA: POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV POLICIJSKOG SLUŽBENIKA MUP-a KS!
  • Autor objave:

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Edina Velagića zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i primanje dara ili drugih oblika koristi.

Optuženi se tereti da je tokom obavljanja radnih zadataka na ulicama Kantona Sarajevo zaustavljao vozila sa stranim registarskim tablicama i uzimao novac od vozača bez da im je dao mogućnost da plate 50 posto kazne u roku od osam dana. Tako je optuženi pola novca uzimao sebi, a drugom polovicom iznosa je uplaćivao kazne u ime vozača koje je kažnjavao. Optužen je i da je uzimao novac kako ne bi pisao prekršajne naloge.

Postupajući tužilac predložio je sudu da se optuženom izrekne zabrana obavljanja posla policijskog službenika u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti presude. Za glavni pretres predloženo je saslušanje 17 svjedoka, vještaka grafološke struke i izvođenje oko 80 materijalnih dokaza. 

URED GLAVNE KANTONALNE TUŽITELJICE

Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo o predmetima u kojima su osobe osumnjicene ili optužene za krivična djela, imate u vidu presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.