KON(J)aković zaboravio, da se zamjerio šefu Dodiku: Kovačević: „Mi iz SNSD-a smo uzeli ‘Trojku’ da završimo stvari bitne za RS!“

Trenutno pregledavate KON(J)aković zaboravio, da se zamjerio šefu Dodiku: Kovačević: „Mi iz SNSD-a smo uzeli ‘Trojku’ da završimo stvari bitne za RS!“
  • Autor objave:

“Tako nam sada Konaković objašnjava i zašto je on formirao vlast sa Miloradom Dodikom i SNSD-om kao da se tu njega stvarno nešto pitalo, a sve ne bi li prikrio istinu da smo mi iz SNSD-a i Dodik izabrali njega i družinu iz sarajevske Trojke”.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević reagirao je na izjave ministra vanjskih poslova i predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića o formiranju vlasti s Miloradom Dodikom i SNSD-om.

Rekao je da se tu Konakovića ništa nije pitalo.

Tako nam sada Konaković objašnjava i zašto je on formirao vlast sa Miloradom Dodikom i SNSD-om kao da se tu njega stvarno nešto pitalo, a sve ne bi li prikrio istinu da smo mi iz SNSD-a i Dodik izabrali njega i družinu iz sarajevske ‘Trojke’ kako bismo mi završili stvari koje su bitne za Republiku Srpsku – rekao je Kovačević u izjavi za Srnu.

Kovačević je rekao da su neke od tih stvari već završene, a od toga da li će završiti još neke koje su bitne za RS i SNSD zavisi i to da li će Konaković i družina iz “Trojke”ostati dio većine na nivou BiH.

Ono što opet vidimo kada je u pitanju Konaković, kao i svi drugi predstavnici političkog Sarajeva jeste jedno elementarno nepoznavanje i nerazumijevanje dejtonske BiH i ustavnog poretka u BiH. Tako nam Konaković kaže da mi ne možemo govoriti da je BiH po nekom pitanju neutralna, jer, kako on tvrdi, tri četvrtine građana misli na jedan način u BiH. Konaković mora da shvati da je to prvo na jedan način apsolutno netačno, a osim toga i nebitno. Ono što je bitno za BiH jeste da ona ima stav, kada je u pitanju spoljna politika, samo onog trenutka kada se taj stav konsenzusom usaglasi na nivou Predsjedništva BiH, kada svoj sud daju predstavnici dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Sve dok tog stava nema, BiH je po svakom pitanju neutralna i nema stav – kazao je Kovačević.