KAKO JE PROPADAO UNIVERZITET U SARAJEVU POD VODSTVOM MORALNO DISKUATBILNOG RIFATA ŠKRIJELJA!

Trenutno pregledavate KAKO JE PROPADAO UNIVERZITET U SARAJEVU POD VODSTVOM MORALNO DISKUATBILNOG RIFATA ŠKRIJELJA!
  • Autor objave:

Piše: Josip Šimić-Đinđić, teolog

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj oduvijek je služio režimu kojeg je uspostavio njegov politički šef Elmedin Konaković. Rifat Škrijelj, rektor najstarije obrazovne ustanove u Bosni i Hercegovini, ostat će upamćen kao politički privjesak Elmedina Konakovića, njegov lični advokat i zaštitnik, obračunavajući se sa svima, koji nisu po ukusu njegova stranačkog šefa, pa koliko god on to negirao, sa mjeseca se to vidi.

Iz izvještaja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kojim su utvrđene brojne nepravilnosti u vezi s načinom studiranja svog šefa Konakovića, Škrijelj je odbio provesti istragu i poništiti njegovu nezakonitu diplomu. Ali to ga ne sprječava da mjesecima poslije istrajava u poigravanju narušenim imidžom Univerziteta u Sarajevu, provodeći politički motivirane kampanje čija funkcija je dimna zavjesa. Jer, kada bude srušen Konakovićev režim koji je uspostavio čvrstu spregu kantonalne vlasti i dijela akademske zajednice, koju javno sramoti Škrijelj, postat će jasno da je Konaković svoju višegodišnju hajku o diplomama zvaničnika SDA, koristio da prikrije najveću laž, koju podržava Škrijelj – svoje nazovi “političke karijere”, predstavljajući se za ono što nikada nije mogao da ima: stručnost i kompetentnost, kao ni sam Škrijelj.

Škrijelj treba da štiti interes svih profesora, ne da isključuje nekoga kako mu pada na pamet! On je krenuo u agresivni obračun sa prof. dr. Sebijom Izetbegović.

Dovoljno je samo reći, a o čemu će biti govora dalje, Općinski sud u Sarajevu je svojim Rješenjem u dva navratau predmetu, broj: 65 0 P 1030604 23 Mo od 19. 04. 2023. godine i 65 0 P 1030604 23 Mo od 22.06.2023. godine utvrdio, da su “prof. dr. Sebiji Izetbegović povrijeđena njezina prava, a kada je u pitanju ispitivanje njezina akademskog puta od strane UNSA, te da rektor UNSA u konkretnom slučaju radi nezakonito”, o čemu je postao predmetom istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Škrijelj bi po definiciji trebao da štiti sve profesore, to je njegova funkcija. On nema funkciju da tamo digne palac gore-dolje i isključuje nekoga kako mu pada na pamet, nego da štiti interese svih profesora na Univerzitetu koji je u njegovoj nadležnosti. Ne postoji niti jedan opravdani razlog zašto bi rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj primio Šestoaprilsku nagradu za nauku i obrazovanje.

Nije značajno doprinio vlastitoj struci, nije unaprijedio rad Univerziteta, već baš suprotno od toga – unazadio ga je za 174 mjesta.

Ugled Univerziteta u Sarajevu u slobodnom je padu, kažu mjerodavne statističke činjenice Webometricsove liste visokoškolskih ustanova, uz Šangajsku listu jednu od namjerodavnijih spiskova univerziteta na globalnom nivou. Da je barem kao doktor bioloških nauka pronašao ili spasio neku endemsku biljku na Trebeviću, pa bi se na skandalozno režimsko uručivanje Šestoaprilske nagrade rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju moglo reći: “Onda gledaj, lafčino!” Nažalost, nije. Rektor Rifat Škrijelj nije otkrio ništa iz oblasti svoje struke, nije pronašao zlatnu ribicu u Miljacki, nije pronašao višak hlorofila i rješenje za zagađenost zraka u Sarajevu da bi zaslužio nagradu koju je dobio.

Ustvari, koliko god to izgledalo kao paradoks, ironija, kontradikcija ili neka pučka tragikomedija iz srednjovjekovnog perioda, rektor Rifat Škrijelj je od režimske “Trojke” nagrađen jer sistemski i ažurno uništava instituciju koju vodi. Politička je to nagrada politički obojenom rektoru. Naime, prije nekoliko mjeseci pisali smo da je na Webometricsovoj listi visokoškolskih ustanova, uz Šangajsku listu jednom od namjerodavnijih spiskova univerziteta na globalnom nivou, Univerzitet u Sarajevu doživio novi pad. Tadašnje ažuriranje pokazivalo je da se najstariji i najveći univerzitet u Bosni i Hercegovini nalazi na 1677. mjestu, što predstavlja pad za 172 pozicije u odnosu na juli prošle godine.

Na datum (6. 4. 2022), kada je reditelj Ahmed Imamović akademski hrabro protestirao uzviknuvši “uaa, Rifate Škrijelju” na dodjeli nagrade u sarajevskoj Vijećnici, Univerzitet u Sarajevu pao je za još dva mjesta i sada se nalazi na 1679. mjestu. Dakle, ugled Univerziteta u Sarajevu u slobodnom je padu, kažu mjerodavne statističke činjenice. Međutim, ako mjerite prema standardima režimske “Trojke”, onda se za uništavanje institucije u kojoj ste na rukovodećoj funkciji dobivaju ugledne nagrade. 

Inače, za Rifata Škrijelja moglo bi se reći da je prvak u primanju tzv. funkcionerskih nagrada (to su one koje se daju iz koristoljublja, a primaju iz samoljublja). Od kada je postao rektor (2016. godine), Rifat Škrijelj neprestano prima nagrade. Zapravo, prije 2016. godine nije primio niti jednu jedinu nagradu, sudeći prema njegovoj biografiji koja se nalazi na službenoj stranici Univerziteta u Sarajevu. Da Škrijelj ipak nečemu ili nekome doprinosi, dokaz je izdavanje neke nagradne Plakete za izuzetne zasluge i doprinos sarajevskom Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja 2019. godine. To je onaj fakultet koji je sprinterski završio Dino Konaković i oko kojeg se okuplja nipotistička pamet poput ona Jasmina Ademovića.

Škrijelj se često može vidjeti na zapadnoj strani Mostara, što je sklonost političkoj navigaciji koja je očito primijećena i nagrađena još jednom nagradom iste te 2019. godine – “Večernjakovim pečatom za znanost”. U svakom slučaju, ne postoji niti jedan opravdani razlog zašto bi rektor Univerziteta u Sarajevu primio Šestoaprilsku nagradu za nauku i obrazovanje. Nije značajno doprinio vlastitoj struci, nije unaprijedio rad Univerziteta, već baš suprotno od toga – unazadio ga je. Rifat Škrijelj dobio je Šestoaprilsku nagradu za doprinos saradnji s režimskom “Trojkom”.

Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo u Sarajevu, nakon više dopisa Federalnog tužiteljstva Federacije Bosne i Hercegovine, formiralo je krivični predmet protiv rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifata Škrijelja i drugih, te isto dostavilo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, (Rifat Škrijelj – inače bliski suradnik Elmedina Dine Konakovića, lidera NiP-a), koje i provodi i poduzima istražne radnje u cilju provjera navoda iz prijave i osnovanosti prijave, te su po Naredbi Tužilaštva od nadležnih institucija pribavljeni i dostavljeni određeni dokumenti, koji upućuju i stvaraju osnov sumnje na izvršenje krivičnih djela, koja egzistiraju na strani Škrijelja i drugih.

Tako je Federalno tužilaštvo F BiH svojim novim dopisom od 20.02.2023. godine, dostavilo i proslijedilo nove dokaze i spise protiv rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja i drugih.

Ranije je za portal Dnevno.ba saopćeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, da je “formiran predmet, te da će biti izvršene provjere navoda iz prijave kako bi se utvrdilo da li ima elemanata krivičnog djela” – navela je u svome odgovoru od 06.02.2023. godine za portal Dnevno.ba, Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Pod lupom Tužilaštva Kantona Sarajevo je i Škrijeljovo sumnjivo akademsko napredovanje, o čemu su mediji pisali, iako za akademsko napredovanje – prema pisanju medija – nije ispunjavao osnovne uslove, ali i nepostupanje po odlukama suda u predmetu prof. dr. Sebije Izetbegović.

PODSJEĆAMO, A O ČEMU JE CENTAR ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO PISAO:

Rektor UNSA-a Rifat Škrijelj i dr., su prijavljeni, da su: iako su bili svjesni, da ispodprosječni kadrovi napreduju u akademskim zvanjima, svjesno i namjerno su ignorisali nalaze inspektora koji su utvrdili nepravilnosti pri ovim procesima, pogodujući i pribavljajući tako drugima korist, a najboljim iznadprosječnim kadrovima štetu, svjesno i namjerno zanemarujući nalaze inspektora, koji su utvrdili brojne nepravilnosti i nezakonitosti pri ovim procesima, omogućavajući tako nezakonita napredovanja na Univerzitetu u Sarajevu, pri čemu su pojedini nastavnici i saradnici sa Univerziteta u Sarajevu napredovali u akademskoj karijeri, a da za to nisu ispunjavali zakonske uslove, te da Ministarstvo i UNSA nisu utvrdili pravila za napredovanja unatoč zakonskoj obavezi, kao i to, da su nastavnici i saradnici napredovali iako nisu ispunjavali ni minimalne uslove, pri čemu je Rifat Škrijelj u svojstvu rektora UNSA – Univerziteta u Sarajevu degradirao na domaćem i međunarodnom spektru – te je UNSA njegovim rukovođenjem na svjetskim listama univerziteta jedan od slabije rangiranih u regiji za što je odgovoran isključivo Škrijelj, kao i to, da na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), najvećoj i najstarijoj visokoškolskoj ustanovi u Bosni i Hercegovini (BiH), pojedinci godinama nezakonito napreduju u akademskim karijerama, pri čemu ostvaruju tako i nezakonitu imovinsku korist – nezakonitim napredovanjem u akademskoj karijeri ostvaruje se veća plaća, a time i nezakonita imovinska korist – za što je odgovoran isključivo Škrijelj zajedno sa svojim saradnicima, te se isti tereti, da je isti koristeći svoj položaj rektora UNSA trgovao utjecajem, kako bi za druge pribavljao korist, iako je bio svjestan, da navedeno nije smio činiti, a čineći sve prethodno navedene radnje pri punoj svjesti i namjeri, noseći svijest, volju i vinost, da počini naprijed navedeno, što je htio i na što je pristao,

pa su:

i to: Rifat Škrijelj u svojstvu rektora UNSA i dr., kao odgovorne osobe u Federaciji iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračili granice svoje službene ovlasti ili ne obavivši svoje službene dužnosti, pribavili sebi ili drugom korist, drugome nanijeli štetu ili teže povrijedili prava drugog, te kao odgovorne osobe u Federaciji grubom povredom zakona, drugog propisa ili općeg akta ili propuštanjem dužnosti nadzora, očito nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, pa su zbog toga pravo drugog teško povrijedili pri čemu je i nastupila imovinska šteta koja prelazi 1.000 KM!

ČIME BI:

počinili krivična djela Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” iz člana 383. stav 1. KZ F BiH, Nesavjestan rad u službi iz člana 387. KZ F BiH, trgovina utjecajem i drugo.

Po novom dopisu Tužilaštva Federacije BiH, broj: T11 0 KTA 0007976 23 od 08.08.2023. godine, a o čemu smo ranije pisali, koji je uz materijalne dokaze proslijeđen Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu, Škrijelj se tereti da je:

Dana 24. 04. 2023. godine, a nakon što je Općinski sud u Sarajevu, u predmetu, broj: 65 0 P 1030604 23 Mo od 19. 04. 2023. godine i 65 0 P 1030604 23 Mo od 22.06.2023. godine, a nakon što je Općinski sud u Sarajevu u navedenom predmetu navedenih datuma i Rješenja pod brojevima, kao prethodno navedenima, donio dva puta Rješenje u slučaju prof. dr. Sebije Izetbegović protiv tuženog Univerziteta u Sarajevu koga zastupa rektor Rifat Škrijelj, kojim sudskim rješenjem se usvaja prijedlog tužiteljice Sebije Izetbegović, pa se istim rješenjem određuje privremena mjera osiguranja, kojom se odlaže izvršenje zaključka Senata UNSA, broj: 01-8-2/23 od 13.04.2023. godine, i zabranjuje protivniku da preduzima radnje i druge aktivnosti na izvršenju naprijed navedenog zaključka, sve do pravomoćnog okončanja parničnog postupka, prijavljeni rektor UNSA Rifat Škrijelj iako mu je navedenim sudskim rješenjem od 19.04.2023. godine i 22.06.2023. godine, bilo zabranjeno da poduzima bilo kakve aktivnosti vezano za zaključak za poništenje doktorata medicinskih nauka tužiteljici Sebiji Izetbegović, te iako je iz medija bio upoznat sa ovakvim rješenjem suda, a koje je i zaprimio, te znajući da je kao odgovorna osoba na Univerzitetu u Sarajevu dužan provoditi sudske odluke i sudska rješenja, te da je kršenje istih kazneno djelo, isti je 24. 04. 2023. godine, zanemarujući svjesno i namjerno rješenje suda od 19.04.2023. godine i 22. 06. 2023. godine, donio rješenje o poništenju doktorata Sebiji Izetbegović, iako mu je sud naprijed navedenim rješenjem zabranio da preduzima radnje i druge aktivnosti na izvršenju naprijed navedenog zaključka, sve do pravomoćnog okončanja parničnog postupka, da bi Sud dana 22. 06. 2023. godine donio identično Rješenje od 19.04.2023. godine, a na koje se i dalje oglušio, iako je Škrijelj Rifat sam putem medija i službeno putem pošte, prethodno izjavljivao da će postupiti pod odluci suda, što nije učinio, svjestan da nezakonito postupa, usljed čega je teže povrijedio prava drugoga.

ČIME BI:

Počinio krivična djela: Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ F BiH, krivično djelo Neizvršenje sudske odluke iz člana 351 stav 1. KZ F BiH, i krivično djelo Povreda sudske odluke o zabrani vršenja zvanja, djelatnosti ili dužnosti iz člana 353. KZ F BiH!

Federalno tužiteljstvo Federacije Bosne i Hercegovine, formiralo je novi krivični predmet protiv rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja, pod brojem: T11 0 KTA 0007976 23 od 08.08.2023. godine, zbog osnova sumnje, da je izvršio kazneno djelo „Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” iz člana 383. stav 1. KZ F BiH, „Neizvršenje sudske odluke“ iz člana 351. stav 1. KZ F BiH“, krivično djelo Povreda sudske odluke o zabrani vršenja zvanja, djelatnosti ili dužnosti iz člana 353. KZ F BiH.

Protiv rektora Škrijelja je formirano je više kaznenih spisa po dopisima Federalnog tužiteljstva F BiH, i to: T11 0 KTA 0007480 23 od 24. 01. 2023. godine; T11 0 KTA 0007480 23 od 20.02.2023. godine; T11 0 KTA 0007818 23 od 30.05.2023. godine; T11 0 KTA 0007976 23 od 21.07.2023. godine, i T11 0 KTA 0007976 23 od 08.08.2023. godine!

Pred Kantonalnim tužiteljstvom u Sarajevu, po dopisima Tužiteljstva F BiH, rekosmo formirano je više krivičnih predmeta protiv Škrijelja i dr., zbog krivičnih djela produženo krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” iz člana 383. stav 1. KZ F BiH, „Nesavjestan rad u službi“ iz člana 387. KZ F BiH, trgovina utjecajem, protuzakonita napredovanja na Univerzitetu u Sarajevu, „Neizvršenje sudske odluke iz člana 351. stav 1. KZ F BiH“, krivično djelo Povreda sudske odluke o zabrani vršenja zvanja, djelatnosti ili dužnosti iz člana 353. KZ F BiH, „Pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela iz članka 346. KZ F BiH, prikrivanje,  i sprečavanje dokazivanja iz članka 349. KZ F BiH!

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, protiv Škrijelja, je zavelo predmet pod oznakom „KTPO“. Tužilačka oznaka „KTPO“ – jest tužilačka oznaka za registar poznatih počinitelja kaznenih djela – konkretno kazneno djelo i počinilac – privredni kriminal i korupcija.

Naime, Općinski sud u Sarajevu i to sudija Milica Filipović, postupajući u pravnoj stvari tužitelja-predlagatelja Prof. dr. Sebija Izetbegović iz Sarajeva, ulica ***zastupan po punomoćniku Esad Oruč, advokatu iz Advokatskog društva „ Oruč & Co „ iz Sarajeva, protiv tuženog-protivnika predlagatelja: Univerzitet u Sarajevu, ulica Obala Kulina bana broj 7/2 Sarajevo, koga zastupa rektor prof. dr. Rifat Škrijelj, a ove punomoćnik Enver Smajkan advokat iz Sarajeva radi određivanja mjere osiguranja, nakon održanog ročišta dana  16.06.2023. godine, donio je dana 22.06.2023. godine sljedeće

R  J  E  Š  E  N  J  E

Usvaja se prijedlog za određivanje mjere osiguranja pa se određuje mjera osiguranja kojom se odlaže izvršenje Zaključka protivnika predlagatelja, odnosno Senata Univerziteta u Sarajevu broj 01-8-2/23 od 13.04.2023. godine i Rješenja protivnika osiguranja, broj: 0101-4307/23 od 24. 04. 2023. godine kojim je poništen upis u Matičnu knjigu doktora nauka koja se vodi kod Univerziteta u Sarajevu, te zabranjuje protivniku predlagatelja da preduzima radnje i druge aktivnosti na izvršavanju naprijed navedenog Zaključka i Rješenja, sve do pravomoćnog okončanja parničnog postupka koji će biti pokrenut od strane Predlagatelja osiguranja u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o sudskoj mjeri osiguranja.

Iz obrazloženja je vidljivo, da sud konstatira slijedeće: „S obzirom na činjenicu da je zaključkom Senata od 13.04.2023. godine data saglasnost rektoru da izvrši Upravnu mjeru utvrđenu Rješenjem Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Inspektorata prosvjetne inspekcije broj: UP-1-14-12-34-05766/23-12705 od 03.04.2023. godine, jasno je da će preduzimanjem radnji od strane rektora Univerziteta u Sarajevu predlagateljici Sebiji Izetbegović biti na nezakonit način ugroženo njeno pravo.  Protivnik predlagatelja je svjestan nezakonitosti vlastitog postupanja i upravo iz tog razloga pokušava kroz usvajanje zaključka Senata umanjiti ili izbjeći odgovornost za nezakonito postupanje“.

U prijevodu, Sud kaže, da se „rektor Rifat Škrijelj krije iza Senata UNSA, da je svjestan nezakonitosti vlastitog postupanja i da upravo iz tog razloga pokušava kroz usvajanje zaključka Senata umanjiti ili izbjeći odgovornost za nezakonito postupanje“! Bila je ovo neviđena pljuska Škrijelju.

Upravo, zbog ovog nezakonitog postupanja od strane rektora UNSA Rifata Škrijelja u predmetu provjere akademskog napredovanja prof. dr. Sebije Izetbegović, rektor Škrijelj se višestruko oglušio na Rješenja suda, kojim mu je zabranjeno da dalje postupa i preduzima radnje, kako je prethodno navedeno i ne samo to, čak što više, što je sud utvrdio, da način na koji je to rektor do sada provodio ispitujući akademsko napredovanje prof. dr. Sebije Izetbegović, poništavajući njezine diplome i akademske titule, je nezakonito, uz grubu povredu prava prof. dr. Izetbegović.

Prof. dr. sci. med. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a

Dokumentacija o akademskom napredovanju prof. dr. Sebije Izetbegović vjerodostojna!

Saopćenje Tužilaštva KS:

Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o neprovođenju istrage u predmetu koji je formiran na osnovu informacije Univerziteta u Sarajevu a koja je dostavljena od strane Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i anonimne prijave, vezanu za vjerodostojnost javnih isprava Sebije Izetbegović sa postdiplomskog studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jer je iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo.

Naime, tužilački tim je poduzimajući više radnji dokazivanja, između ostalog, privremeno oduzeo originalni primjerak indeksa Sebije Izetbegović sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu, potom, putem međunarodne pravne pomoći uputio više zamolnica nadležnom organu Republike Hrvatske, te zajedno sa timom vještaka grafološke struke i uz prisustvo sudije za istrage Županijskog suda u Zagrebu, izuzeo svu relevantnu dokumentaciju sa istog fakulteta. Nakon izvršenog timskog grafološkog vještačenja, utvrđeno je da je obrazac indeksa Sebije Izetbegović autentičan i da su svi potpisi u indeksu autentični, odnosno, potpisani od strane profesora s Medicinskog fakulteta u Zagrebu. 

Dakle, svi navodi iz prijave su provjereni i budući da je informacija Univerziteta u Sarajevu upućivala na postojanje krivičnog djela krivotvorenje isprave, Tužilaštvo KS je zaključilo da u navedenom predmetu nema elemenata krivičnih djela krivotvorenje isprave, prevare, niti bilo kojeg drugog krivičnog djela propisanog Krivičnim zakonom Federacije BiH. 

Nakon što su se prijave Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, potom anonimne prijave Muhameda Ajanovića, te informacije Univerziteta u Sarajevu, koju potpisuje rektor Škrijelj,  – a nakon detaljnih istražnih radnji od strane Tužilaštva KS – pokazale jalove i netočne u odnosu na prof. dr. Sebiju Izetbegović, da je počinila koje krivično djelo propisano KZ Federacije BiH – kako se navodilo u prijavama i informaciji Univerziteta u Sarajevu, Federalno tužilaštvo Federacije Bosne i Hercegovine, federalna tužiteljica Lejla Handžić-Selimović, donosi Odluku o formiranju krivičnog predmeta, broj: T11 0 KTA 0007976 23 od 21. 07. 2023. godine, protiv rektora UNSA Rifata Škrijelja, zbog krivičnog djela Lažno prijavljivanje iz članka 347. stav 1. KZ F BiH, te isto prosljeđuje na daljnji postupak Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Iako je i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, nakon provedenih istražnih detaljnih radnji, donijelo Naredbu o neprovođenju istrage protiv prof. dr. Sebije Izetbegović, zauzimajući stav, da je nakon provedenih istražnih radnji, dokumentacija o akademskom napredovanju prof. Sebije Izetbegović – vjerodostojna i autentična, upravo je rektor Škrijelj jahajući na tezi, da je “dokumentacija nevjerodostojna” nastavio da gazi prava prof. Izetbegović, stavljajući UNSA iznad Suda i Tužilaštva.

Škrijelj će prije ili kasnije morati odgovoriti na pitanja: po čijem nalogu je ovo sve radio na štetu prof. dr. Sebije Izetbegović, iako su relevantne institucije zauzele stav, da je sve autentično i da način na koji to rektor Škrijelj radi je nezakonito!