IZ UDT-a VSTV-a BiH ZA PODLUPOM.BA: “Podnijet zahtjev za suspenziju predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca”!

Trenutno pregledavate IZ UDT-a VSTV-a BiH ZA PODLUPOM.BA: “Podnijet zahtjev za suspenziju predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca”!
  • Autor objave:

Povodom privođenja predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), želimo da javnost informišemo da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u jutarnjim časovima 19.12.2023. godine, uputilo Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Obavještenje u kojem ga informiše o donošenju Naredbe o provođenju istrage protiv osumnjičenog Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

Odmah po prijemu navedene Obavijesti, u skladu sa nadležnostima propisanim Zakonom o VSTV-u BiH, ista je proslijeđena u rad Uredu disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH, koji je podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Nakon podnošenja zahtjeva, automatski sistem DK CMS će odrediti prvostepenu disciplinsku komisiju VSTV-a BiH koja će, u zakonskom roku, donijeti odluku po zahtjevu UDT-a.

Na osnovu odluke prvostepene disciplinske komisije, VSTV BiH će postupiti u skladu sa odredbama propisanim Zakonom o VSTV-u BiH. U slučaju da odluka prvostepene disciplinske komisije bude udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika suda, VSTV BiH će odlučiti o imenovanju vršioca dužnosti predsjednika Suda BiH.