IZ TUŽITELJSTVA SBK ZA PORTAL PODLUPOM.BA: „Donesena Naredba o provođenju istrage protiv Stjepana Lj., zbog pokušaja ubistva i nasilničkog ponašanja u Kreševu“!

Trenutno pregledavate IZ TUŽITELJSTVA SBK ZA PORTAL PODLUPOM.BA: „Donesena Naredba o provođenju istrage protiv Stjepana Lj., zbog pokušaja ubistva i nasilničkog ponašanja u Kreševu“!
  • Autor objave:

Piše: Josip Šimić-Đinđić, teolog

Javnosti je poznato, da se prava drama odvijala, prije nekoliko mjeseci, točnije u ponedjeljak, 20. ožujka 2023. godine u Kreševu, kojom prilikom je došlo do težeg napada na mladića bošnjačke nacionalnosti.

Policijskoj stanici Kreševo 20. ožujka 2023. godine, u 21:45 sati prijavljeno je tada, da je u jednom ugostiteljskom objektu u naselju Resnik u Kreševu došlo da narušavanja javnog reda i mira tučnjavom u kojoj je I. F. (28) iz Kreševa zadobio ozljede”, rečeno je tada za medije.

Također, potvrđeno je, da je ozljede I. F. nožem u predjelu vrata nanio S. Lj. (58) iz Kiseljaka. Mladiću je pomoć ukazana u Domu zdravlja Kreševo, a zatim je prebačen na Klinički centar u Sarajevo, gdje je konstatirano da ima duboku posjekotinu na desnom dijelu vrata. Nakon ukazivanja pomoći, ozlijeđeni I. F. je pušten na kućno liječenje. Policija sumnja da se u ovom slučaju radilo o pokušaju ubojstva.

Potvrđeno da je mladića napao šumar Stjepan Lj. Prema riječima očevidaca, koji su događaj okarakterizirali kao djelo izazivanja, rasne, vjerske i nacionalne mržnje, povrijeđeni mladić uopće nije sudjelovao u tučnjavi za razliku od muškarca koji ga je napao.

“Momak nije sudjelovao u tučnjavi. On je ušao u kavanu dok su se drugi tukli. Šumar ga je vidio i povikao: ‘Ti si Bošnjak, sad ću te zaklati’. Uhvatio ga je i nožem isjekao po vratu”, ispričao je tada jedan od očevidaca.

Iz Tužiteljstva Srednjobosanskog kantona su za portal Podlupom.ba potvrdili, da je donesena Naredba o provođenje istrage protiv Stjepana Lj., zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju iz člana 166. stav 1. u vezi sa članom 28. (pokušaj) u odnosu na oštećenog I.F. i krivično djelo nasilničko ponašanje iz člana 362. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u odnosu na S.M., te da imenovani ima status osumnjičene osobe.

Njihov odgovor za ovaj portal prenosimo u cijelosti:

„Vezano za vaš upit od 04.08.2023. godine, obavještavamo Vas da se u Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona provodi istraga protiv Stjepan LJ. zbog osnova sumnje da je počinio krivično  djelo ubistvo u pokušaju iz člana 166. stav 1. u vezi sa članom 28. (pokušaj) u odnosu na oštećenog I.F. i krivično djelo nasilničko ponašanje iz člana 362. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u odnosu na S.M.

Naređena su potrebna vještačenja, te se poduzimaju i druge zakonom predviđene mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti pod kojima su izvršena krivična djela koja se osumnjičenom stavljaju na teret. Nakon okončanja istrage, javnost će blagovremeno biti obavještena o donesenoj konačnoj tužilačkoj odluci.

Zbog zaštite istrage, nismo u mogućnosti dostaviti više informacija.

Poštovani molim Vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osoba na koju se odnosi informacije ima status osumnjičene osobe. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.  

Koristim priliku da Vas obavijestim da zbog kolektivnog godišnjeg odmora, na Vaš upit nije ranije odgovoreno. Nadam se razumijevanju“navela je za ovaj portal Ernesa Beganović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva iz Travnika!