IZ TUŽILAŠTVA KS ZA PODLUPOM.BA: “Još uvijek nije donesena konačna tužilačka odluka u predmetu “Zoran Čegar”!

Trenutno pregledavate IZ TUŽILAŠTVA KS ZA PODLUPOM.BA: “Još uvijek nije donesena konačna tužilačka odluka u predmetu “Zoran Čegar”!
  • Autor objave:

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo provodi krivičnu istragu i poduzima istražne radnje protiv suspendiranog načelnika Sektora uniformirane policije Zorana Čegara iz Sarajeva, zbog osnovane sumnje, da je počinio kazneno djelo “Nasilničko ponašanje” iz članka 362. stav 1. Kaznenog zakona Federacije BiH (KZ F BiH), a prema informacijama ovog portala očekuje se do kraja godine podizanje optužnice.

Protiv Zorana Čegara su policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, dana 15.02.2022. godine Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo dostavili službeni izvještaj protiv pripadnika Federalne uprave policije Zorana Čegara iz Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 362. stav 1. KZ F BiH (nasilničko ponašanje), na štetu A.F. iz Sarajeva.

Iz Tužilaštva su na naš upit odgovorili, da još uvijek nije donesena konačna tužilačka odluka, ali prema informacijama ovog portala, očekuje se uskoro podizanje optužnice!

Nadalje, u odgovoru na naš upit od 30. kolovoza 2023. i 31. kolovoza 2023. godine, iz Općinskog suda u Dubrovniku su nam potvrdili da je ovaj sud dana 14. travnja 2023. prihvatio zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku i izdao kazneni nalog kojim se okrivljenik Zoran Čegar proglašava krivim za kazneno djelo prijetnje iz čl. 139 st. 3 i 2. Kaznenog zakona i osuđuje na kaznu zatvora od 7 (sedam) mjeseci, a koja kazna se neće izvršiti ukoliko okrivljeni ne počini novo kazneno djelo u roku kušnje od 2 (dvije) godine (uvjetna osuda), da je protiv prije navedene presude-kaznenog naloga okrivljenik dana 2. svibnja 2023. godine podnio prigovor, te da je potom predmet dostavljen optužnom vijeću radi potvrđivanja optužnice, ali je Čegar uložio prigovor na prizivni sud.

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku optužuje za prevaru Zorana Čegara, dok se kazneni postupak po ovoj stvari još vodi.