Iz Općinskog suda u Kiseljaku za portal Podlupom.ba: „Određen jednomjesečni pritvor osmorici uhapšenih policajaca PS Kiseljak“!

Trenutno pregledavate Iz Općinskog suda u Kiseljaku za portal Podlupom.ba: „Određen jednomjesečni pritvor osmorici uhapšenih policajaca PS Kiseljak“!
  • Autor objave:

Piše: Josip Šimić-Đinđić, teolog

PODSJEĆAMO – Postupajući po Naredbi Kantonalnog tužilaštva SBK-a iz Travnika i Općinskog suda u Kiseljaku, pripadnici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona /SBK/ uhapsili su 14.08.2023. godine, osam policajaca zaposlenih u Policijskoj stanici u Kiseljaku osumnjičenih, između ostalog, za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara ili drugih oblika koristi. U okviru akcije “Vizir” koja se sprovodi u saradnji nadležnim Kantonalnim tužilaštvom Travnik i Općinskim sudom Kiseljak izvršeni su pretresi na više lokacija, kojom prilikom su pronađeni određeni materijalni dokazi koji će se koristiti u toku krivičnog postupka.

Nakon kriminalističke obrade, svi uhapšeni su predani u nadležnost Tužilaštva SBK-a, koje je uputilo prijedlog za određivanje pritvora.

U nastavku planskih aktivnosti koje su usmjerene na borbu protiv krivičnih djela iz oblasti korupcije, na području Kiseljaka  lišeno slobode osam policijskih službenika zbog sumnje da su u periodu juni – avgust 2023.godine kao službene osobe u svojstvu policijskih službenika MUP-a SBK/KSB Policijske stanice Kiseljak, obavljajući poslove kontrole saobraćaja i učesnika u saobraćaju na području općine Kiseljak, postupali u namjeri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, tako što su od učesnika u saobraćaju za koje su utvrdili da su počinili prekršaj zahtijevali ili primali dar u novcu ili u nekom drugom vidu, u više navrata primali i zahtijevali nagradu u zamjenu da ne poduzme radnje koje su bili dužni izvršiti u okviru svog službenog ovlaštenja.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili više krivičnih djela primanje dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenje službene isprave, te krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja.

Za ovaj portal, Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona iz Travnika je potvrdilo, da su uputili prijedlog za određivanje mjere pritvora prema svih osam uhapšenih policijskih službenika PS Kiseljak.

Iz Općinskog suda u Kiseljaku su za ovaj portal su potvrdili, da je Općinski sud u Kiseljaku odredio mjeru pritvora:

„U toku jučerašnjeg dana održano je ročište radi izjašnjenja osumnjičenih o prijedlogu Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona za određivanje pritvora, te je sudija za prethodni postupak donio Rješenje o određivanju pritvora osumnjičenim licima u trajanju do 30 dana“.