IZ OPĆINSKOG SUDA U KISELJAKU ZA PODLUPOM.BA: Odbijen prijedlog Tužilaštva SBK za produženje pritvora osumnjičenim policijskim službenicima PS Kiseljak!

Trenutno pregledavate IZ OPĆINSKOG SUDA U KISELJAKU ZA PODLUPOM.BA: Odbijen prijedlog Tužilaštva SBK za produženje pritvora osumnjičenim policijskim službenicima PS Kiseljak!
  • Autor objave:

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona dana 08.09.2023. godine uputilo Općinskom sudu u Kiseljaku prijedlog za produženje pritvora prema osmorici osumnjičenih policijskih službenika koji su lišeni slobode u akciji „VIZIR“, a  koji se po Rješenju Općinskog suda u Kiseljaku od 16.08.2023. godine nalaze u pritvoru.

Prijedlog za produženje pritvora se predlaže iz razloga propisanih odredbom člana 146. stav 1. tačka b) Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke.

U nastavku planskih aktivnosti koje su usmjerene na borbu protiv krivičnih djela iz oblasti korupcije, na području Kiseljaka lišeno je slobode osam policijskih službenika zbog sumnje da su u periodu juni – avgust 2023.godine kao službene osobe u svojstvu policijskih službenika MUP-a SBK/KSB Policijske stanice Kiseljak, obavljajući poslove kontrole saobraćaja i učesnika u saobraćaju na području općine Kiseljak, postupali u namjeri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, tako što su od učesnika u saobraćaju za koje su utvrdili da su počinili prekršaj zahtijevali ili primali dar u novcu ili u nekom drugom vidu, u više navrata primali i zahtijevali nagradu u zamjenu da ne poduzme radnje koje su bili dužni izvršiti u okviru svog službenog ovlaštenja.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili više krivičnih djela primanje dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenje službene isprave, te krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja. U okviru ove akcije izvršeni su pretresi na više lokacija, kojom prilikom su pronađeni određeni materijalni dokazi koji će se koristiti u toku krivičnog postupka. Nakon hapšenja, na prijedlog Tužilaštva SBK-a je svim osumnjičenima određen tada jednomjesečni pritvor.

Iz Općinskog suda u Kiseljaku su za portal Podlupom.ba potvrdili, da je „povodom prijedloga Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona zasjedao Općinski sud u Kiseljaku, te da pritvor nije produžen osumnjičenima“!

Vezani tekstovi: