HRONOLOŠKE VRATOLOMIJE I BRUKE “DNEVNOG AVAZA”: Napisali, da je prof. dr. Sebija Izetbegović “protjerala” ljekara koji u Americi živi i radi već 30 godina! Arnautović išao u isti razred sa Izetbegović!

Trenutno pregledavate HRONOLOŠKE VRATOLOMIJE I BRUKE “DNEVNOG AVAZA”: Napisali, da je prof. dr. Sebija Izetbegović “protjerala” ljekara koji u Americi živi i radi već 30 godina! Arnautović išao u isti razred sa Izetbegović!
  • Autor objave:

Osmogodišnji mandat prof. Sebije Izetbegović, kao generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) zvanično je okončan njenom smjenom 27. novembra, kada je Upravni odbor KCUS-a za v.d. direktora ove zdravstvene ustanove imenovao dr. Alena Pilava.

O rukovođenju doktorice Izetbegović sarajevskim Kliničkim centrom mediji su u proteklih osam godina pisali često, uglavnom, ali ponekad i senzacionalistički i neutemeljeno, a u ovom potonjem je neprikosnoveno prednjačio „Dnevni avaz“ Fahrudina Radončića. Na samom početku njenog mandata, novinari „Avaza“ su profesoricu i generalnu direktoricu Izetbegović hvalili kao „vrsnu menadžericu“ koja je na KCUS uvela red, rad i disciplinu. No, nakon raskida koalicije SBB-SDA to se preko noći promijenilo, pa se Sebija Izetbegović tako našla na „crnoj listi“ za odstrel Radončićevih novinara, kojima je jedna od omiljenih tema bila „egzodus“ ljekara sa KCUS-a.

Broj ljekara koji su sa Kliničkog centra otišli zbog navodnog mobinga i pritisaka Sebije Izetbegović je od pedesetak imena koja su se spominjala u početku, prema medijskim izvještajima ubrzo porastao na 200. I za svaki taj odlazak bila je „kriva“ Sebija Izetbegović, pa čak i za one ljekare koji su u međuvremenu umrli, otišli u mirovinu ili su odlučili karijere nastaviti u inostranstvu.

Među takvim primjerima je i dr. Kenan Arnautović, svjetski poznati neurohirurg iz Sarajeva, koji je u današnjem broju „Dnevnog avaza“ izabran kao Ličnost dana (što mu je sigurno velika čast, ali i obaveza). Tekst o dr. Arnautoviću „Avaz“ je objavio pod naslovom: „Kenan Arnautović, prvi potpredsjednik WFNS-a: Protjeran od Sebije“.

Dio teksta objavljenog u današnjem “Dnevnom avazu”

I bio bi Arnautović možda jedan od brojnih „protjeranih“ ljekara sa KCUS-a u periodu vladavine Sebije Izetbegović da nije jednog detalja koji je „Avaz“ zaboravio spomenuti: naime, dr. Arnautović je u Ameriku, gdje danas živi i radi, otišao davne 1994. godine – dakle, u vrijeme kad je prof. Sebija Izetbegović, davne 1994. godine bila na kraju specijalizacije i mukotrpnim sticanjem akademskih zvanja koja joj je naknadno oduzeo Senat UNSA, i to nezakonito, na što je upozoravala dekanica Pravnog fakulteta UNSA, prof. dr. Zinka Grbo.

Ja nikada nisam planirao otići iz Sarajeva i nastaviti karijeru bilo gdje, čak ni u Americi. Sticajem okolnosti, pred kraj rata dobio sam poziv na šest mjeseci za subspecijalizaciju u SAD. Odlučio sam otići nakon dvije i pol godine rada u okruženom gradu, i da se vratim u Sarajevo naoružan novim znanjima i energijom. To je bio moj plan. Međutim, odmah po zahtjevu za specijalizaciju dobio sam otkaz u Kliničkom centru tako da nisam imao drugi izbor, nego pronaći mogućnost za dalji rad i specijalizaciju kako bih mogao nastaviti raditi ono što najviše volim, a to je neurohirurgija. Korak po korak, teškim radom i odricanjem, ispit po ispit, iskušenje po iskušenje došao sam do završetka druge po redu, neurohirurške specijalizacije u Americi”, ispričao je prije nekoliko dana o svom davnom odlasku u SAD dr. Arnautović u intervjuu za Forbes BiH.

S druge strane!

Dr. Kenan Arnautović je išao u isti razred sa prof. dr. Sebijom Izetbegović u Trećoj gimnaziji Sarajevo. Skupa su se upisali na Medicinski fakultet. Dr. Kenan Arnautović bio je miljenik prof. dr. Faruka Konjhodžića, koji mu je odmah dao zaposlenje i specijalizaciju u KCUS-u. Naime, prof. Konjhodžić bio je prijatelj oca Kenana Arnautovića tadašnjeg dekana Veterinarskog fakulteta Sarajevo. Kada je Kenan odlučio, da ode na dugi period i napusti Kliniku za neurohirurgiju dobio je otkaz od prof. dr. Faruka Konjhodžića. Porodica prof. Konjhodžića i sada po svuda priča, da Kenan Arnautović kao pravi nezahvalnik nikada nije obišao prof. Konjhodžića koji mu je sve dao u životu!

Dr. Kenan Arnautović je čak 2021. godine posjetio KCUS i generalnu direktoricu KCUS-a prof. dr. Sebiju Izetbegović sa kolegama sa neurohirurgije.