Stručnjaci stalno sprovode istraživanja i često se tako menjaju stavovi o nekim namirnicama. Dugo se vode rasprave oko jaja i holesterola, da li su zdrava ili ne. Danas vam otkrivamo šta je doktor Nenadić rekao o svemu ovome.

Naš cijenjeni nutricionist Predrag Nenadić cijenjeni je autoritet na području nutricionizma. Diplome je stekao na cijenjenim međunarodnim sveučilištima i obnašao je prestižne funkcije, uključujući i dužnost predsjednika Saveza nutricionista Jugoslavije i predsjednika Društva za unapređenje prehrane.

Značajna stručnost iz područja dijetetike i nutricionizma Nenadić je stekao radeći kao dijetetičar-nutricionist na Sveučilišnoj klinici u Ludwigshafenu, Njemačka. Tijekom tog vremena ne samo da se stručno usavršavao, već je aktivno surađivao i surađivao s cijenjenim publikacijama kao znanstveni istraživač i pisac. Uz to, Nenadić je autor nekoliko zapaženih stručnih knjiga.

Među naslovima čiji je autor pojedinac su “Kako izborom prehrane održati dobro zdravlje” iz 1976., “1001 taktika za postizanje dugovječnosti” objavljena 1978., “Procjena prehrambenih potreba jugoslavenskih studenata” objavljena 1979., “D kompleks 101” objavljen 2017., „Opsežni vodič za svladavanje pretilosti i postizanje idealne tjelesne težine“ iz 2018., „Iskorištavanje terapeutskog potencijala hrane u liječenju bolesti“ objavljen 2019. te „Jabučni ocat kao čuvar dobrobiti “ također od 2019.

Za izuzetna postignuća dodijeljena su mu brojna priznanja i počasti. Njegov je rad posebno rasvijetlio glavni katalizator za povišene razine kolesterola i razvoj masne jetre. Važno je napomenuti da je pogrešno mišljenje da je masna hrana glavni uzrok masne jetre. Ovo široko rasprostranjeno uvjerenje je pogrešno. Mnogi pojedinci pogrešno vjeruju da konzumacija masne hrane izravno dovodi do masne jetre. Međutim, jetra zapravo pretvara višak šećera u mast i pohranjuje ga u masno tkivo.

Zanimljivo je da se kolin, koji se također naziva vitaminom B4, može pronaći u raznim izvorima hrane poput slanine, jaja i mesa. Ova bitna hranjiva tvar pomaže u distribuciji kolesterola, sprječavajući njegovo nakupljanje u jetri. Umjesto toga, usmjerava kolesterol prema masnom tkivu, što dovodi do širenja trbuha, stražnjice i drugih područja. Vrijedno je napomenuti da izbjegavanje konzumacije ovih korisnih masti zbog zabrinutosti oko razine kolesterola zapravo povećava vjerojatnost razvoja masne jetre.

Stručnjak našeg časopisa istaknuo je činjenicu da nealkoholnu masnu jetru karakterizira nesposobnost jetre da učinkovito obavlja svoje funkcije, što dovodi do smanjene sposobnosti eliminacije toksina i provođenja detoksikacije.

Prisutnost akni i prištića na našoj koži, uz pojačanu perut, ljuštenje noktiju i stalni svrbež po cijelom tijelu, vidljivi su pokazatelji ove manifestacije. Autor naglašava važnost održavanja pravilne tjelesne funkcije, posebice u odnosu na dobar kolesterol. Ključno je prepoznati da kolesterol priroda nije stvorila da bude protivnik čovječanstvu. Naprotiv, kolesterol igra vitalnu ulogu u raznim temeljnim procesima, uključujući proizvodnju hormona i formiranje staničnih membrana.

Komplikacije mogu nastati zbog viška kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL), često poznatog kao “loš” kolesterol. Osim toga, otkrio je revolucionarno otkriće o procesima koji uzrokuju porast razine triglicerida. Problem je, kako ističe u “Stilu”, u prekomjernoj konzumaciji voća, kruha, peciva i rafiniranog brašna, a ne svinjetine, kada se radi o povišenim trigliceridima.

Koja je najučinkovitija metoda za čišćenje jetre i detoksikaciju organizma? Primarni naglasak treba staviti na prehranu! Neophodno je održavati dobro strukturiran način života. Adekvatna hidratacija ključna je za dobrobit jetre. Potrebno je unositi optimalnu količinu topivih i netopivih biljnih vlakana.

Kako biste podržali zdravlje jetre, bitno je u svoju prehranu uvrstiti namirnice koje su korisne za ovaj organ. Gorki sastojci poput lincure, maslačka i korijena čička posebno su pogodni za jetru. Za učinkovito snižavanje razine kolesterola i triglicerida potrebno je iz prehrane potpuno izbaciti ugljikohidrate i umjetne šećere, predlaže dr. Nenadić. Osim toga, za promicanje optimalnog rada jetre, preporuča se uključiti hranjive masti kao što su mast, maslinovo ulje i hladno prešana biljna ulja u vaše dnevne obroke.

Korisne namirnice koje sadrže kolin, poput slanine i jaja, mogu se uključiti u vašu prehranu. Da biste uključili zdrave masti, razmislite o uključivanju lososa i skuše u svoje obroke. Ključno je imati na umu da se čišćenje jetre ne može učinkovito postići korištenjem kupovnih sokova, posebno.

Uključivanje fruktoze, tvari koja je poznata po svom negativnom utjecaju na težinu, česta je pojava u ovim sokovima. Dok fruktoza daje slatki okus proizvodima, ona također igra ulogu u nakupljanju masti u tijelu, potencijalno dovodeći do povišenih razina triglicerida i kolesterola. Ključno je istaknuti razliku između fruktoze koja je prirodno prisutna u voću i fruktoze koja se koristi u industrijskoj robi.

Iako je uobičajeno da ga proizvođači prodaju kao voćni šećer, fruktoza prisutna u ovim proizvodima potječe iz kukuruza, posebno u obliku glukozno-fruktoznog sirupa, umjesto da se dobiva iz pravog voća. Ključno je priznati da ta fruktoza, iako je strukturno identična, nije prirodna fruktoza koja se nalazi u voću.

 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here