Hasan Dupovac i Alisa Mutap proglašeni krivim, osuđeni na ukupno pet i po godina zatvora

Alisa Mutap
  • Autor objave:

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, kojim je predsjedavao sudija Staniša Gluhajić, te sutkinje Azra Miletić i Amela Huskić, danas je donijelo drugostepenu presudu u slučaju “Dženan Memić”, a kojom je Hasan Dupovac proglašen krivim za produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, u vezi sa članom 55. istog Zakona, a optužena Alisa Ramić (ranije Mutap) za krivično djelo davanje lažnog iskaza iz člana 348. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Sud je optuženom Hasanu Dupovcu izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine, a optuženoj Alisi Ramić kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci.

Njima je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i to Hasanu Dupovcu od 1.2.2021. do 15.7.2021., te Alisi Ramić u periodu od 16.6.2021. do 15.7.2021. godine.

Na osnovu člana 284. tačka c) ZKPBiH, optuženi Zijad Mutap, Alisa Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni su od optužbe jer nije dokazano da su počinili krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret, i to: krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. stav 2. i 3. u vezi sa krivičnim djelima protuzakonito posredovanje iz člana 382. stav 2., pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 2. KZFBiH i sprečavanje dokazivanja iz člana 349. stav 1. KZFBiH.

Podsjećamo, Alisa Ramić-Mutap bivša je djevojka Dženana Memića s kojim je bila u noći 8. februara 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj Aleji. Te noći Memić je, na zasada neutvrđen način, zadobio povrede usljed kojih je 15. februara preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Alisa Mutap-Ramić je također zadobila teške povrede i tvrdila je da se ne sjeća detalja iz kobne noći. Apelaciono vijeće Suda BiH, pak, misli da ona na taj način svjesno prikriva šta se desilo, te da na taj način pomaže osobi ili osobama koje su, na nepoznat način, nanijele povrede njoj i njenom tadašnjem momku Dženanu Memiću.

Osuđeni Hasan Dupovac je pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo koji je vodio istragu o spornom događaju na Ilidži. Sud smatra da je tokom istrage napravio nekoliko propusta zbog čega je proglašen krivim.

Zijad Mutap je otac Alise Ramić-Mutap. Njega je Tužilaštvo BIH tertilo da je na čelu organizirane kriminalne grupe koja je svjesno prikrivala dokaze o ovom slučaju. No, on je oslobođen.

Josip Barić je, također, pripadnik MUP-a KS koji je vodio istragu o samom slučaju. Bio je optužen da nije izuzeo krvavi džemper Alise Ramić. I on je oslobođen odgovornosti jer je Apelaciono vijeće utvrdio da se radi o nebitnoj činjenici.

Među optuženima u ovom slučaju je i Muamer Ožegović, recepcionar u jednom od hotela na Ilidži koji je optužen zbog brisanja snimka. Ni za njega nije bilo dokaza da je počinio krivično djelo, jer je taj snimak, faktički, irelevantan.