GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH, MILANKO KAJGANIĆ, SASTAO SE SA GLAVNIM DRŽAVNIM TUŽIOCEM SLOVENIJE!

Trenutno pregledavate GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH, MILANKO KAJGANIĆ, SASTAO SE SA GLAVNIM DRŽAVNIM TUŽIOCEM SLOVENIJE!
  • Autor objave:

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, sa zvaničnicima tužilaštva sastao se sa kolegom iz Slovenije, Dragom Šketom, glavnim državnim tužiocem i njegovim saradnicima.  

Na sastanku je razgovarano o saradnji dva tužilaštva u borbi protiv organizovanog, prekograničnog i međunarodnog kriminala, radu u okviru asocijacije EUROJUST u kojoj su već realizovane zajedničke operacije, kao i predmetima sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija.

Između dva tužilaštva uspostavljeni su direktni kontakti radi što brže i efikasnije komunikacije i potrebe brzog djelovanja u borbi protiv svih vidova kriminala. U protekle dvije godine realizovane su zajedničke aktivnosti u istragama u kojima su mjesta izvršenja krivičnih djela, kao i počnioci, bili na području Slovenije i Bosne i Hercegovine. Glavni tužilac Slovenije iskazao je punu podršku Tužilaštvu BiH i iskazao spremnost da podijeli iskustva Slovenije u jačanju pravosudnih institucija i vladavine prava na putu evropskih integracija.

S obzirom da se bitna poglavlja u okviru kandidatskog statusa BiH odnose na vladavinu prava, g. Šketa je istakao da će pomoći da u narednom periodu Tužilaštvo BiH ostvari kontakte i saradnju sa organima za borbu protiv kriminala i korupcije u zemljama EU, a radi komunikacije i zajedničke saradnje u budućnosti.