FEDERALNA UPRAVA POLICIJE PRIJE GODINU DANA: „Ne raspolažemo ni jednom informacijom koja dovodi u vezu naše službenike sa korištenjem SKY aplikacije“!

Trenutno pregledavate FEDERALNA UPRAVA POLICIJE PRIJE GODINU DANA: „Ne raspolažemo ni jednom informacijom koja dovodi u vezu naše službenike sa korištenjem SKY aplikacije“!
  • Autor objave:

Piše: Josip Šimić-Đinđić, teolog

Prije nešto manje od godinu dana, Federalna uprava policije F BiH, a nakon više medijskih natpisa, da su pripadnici Federalne uprave policije koristili Sky i Anom aplikaciju, sprovela je detaljnu internu istragu, vezano za medijske natpise, kojima su se određeni službenici i inspektori FUP-e – prema medijskim tvrdnjama – dovodili u vezu ili sa korištenjem Sky ili Anom aplikacije.

Da se podsjetimo njihova zvaničnog saopćenja, točnije od 17.08.2022. godine:

Federalna uprava policije (FUP) ne raspolaže niti jednom informacijom objavljenoj u medijima, koja može dovesti bilo kojeg policijskog službenika Federalne uprave policije, sa korištenjem SKY aplikacije.

Saopćenje za javnost je FUP izdao zbog navoda da su u prethodnom periodu mediji, kroz tekstove i priloge u vezi sa SKY aplikacijama i njenim korisnicima, navodili da su tu aplikaciju koristili i policijski službenici, među kojima i policijski službenici Federalne uprave policije.

– Imajući u vidu da se radi o ilegalnoj aplikaciji, te da se ista dovodila u vezu s policijskim službenicima te Uprave činila se nemjerljiva šteta Federalnoj upravi policije. Pozivamo medije koji raspolažu relevantnim informacijama, a koje se odnose na policijske službenike Federalne uprave policije, da ukoliko iste posjeduju, dostave FUP-u s ciljem poduzimanja daljih aktivnosti – navodi se u saopćenju FUP-a.

Budući da FUP tada nije posjedovao niti ijednu informaciju, kojom bi se moglo zaključiti, da je bilo ‘ko od policijskih službenika Federalne uprave policije koristio ove aplikacije, sasvim je jasno, da su klevetnički medijski natpisi od prije godinu dana i prije mjesec – dva u 2023.-oj godini, kojom inspektore FUP-e Nermina Šehovića i Ibru Bešliju nastoje dovesti u vezi sa korištenjem ove aplikacije. Sve se bazira samo na medijskim promptnim natpisima s ciljem boljeg tiraža i ni na čemu više, osim po kojeg trača!

Upravo su ovi inspektori FUP-e Šehović i Bešlija bili na udaru medijskih natpisa prošle godine, da su koristili Sky ili Anom aplikaciju, ali je FUP nakon detaljne interne istrage, izdao prethodno navedeno saopćenje. Šehović i Bešlija će nepunih godinu dana, odnosno zadnjih mjesec ili dva u 2023.-oj godini, ponovno biti tema medijskih natpisa (op. a. samo u Dnevnom avazu i Pressmediji), da su navodno koristili Sky ili Anom aplikaciju, iako su prethodno – kako ovaj portal saznaje – još prošle godine dobro pročešljani od strane interne kontrole i krim. sektora koja nije našla ništa inkriminirajuće po ove inspektore, čak ni da su koristili Sky ili Anom aplikaciju.

Budući da FUP tada nije raspolagao niti ijednom informacijom, da je bilo ‘ko od njihovih službenika koristio ove dvije inkriminirajuće aplikacije, sasvim je jasno, da je ovakvo saopćenje – prethodno navedeno – plod interne, kriminalističke i obavještajne istrage, zbog čega je FUP prije nepunih godinu dana, a nakon medijskih natpisa, proveo istragu, i izdao zvanično saopćenje, da nemaju informacija, da je bilo ‘ko od policijskih službenika FUP-e koristio Sky aplikaciju.

https://federalna.ba/fup-ne-raspolaze-ni-jednom-informacijom-koja-dovodi-u-vezu-sluzbenike-sa-koristenjem-sky-aplikacije-3j31m