Da li i na koji način hapšenje predsjednika Suda BiH može biti povezano sa predmetom protiv Dodika?

Trenutno pregledavate Da li i na koji način hapšenje predsjednika Suda BiH može biti povezano sa predmetom protiv Dodika?
  • Autor objave:

Hapšenje predsjednika Državnog suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića odjeknulo je u javnosti.

Akciju je sprovela SIPA po nalogu državnog tužilaštva. A iz te institucije do sada samo šture informacije da su uhapšeni zloupotrijebili položaj. Nezvanično saznajemo da ih se tereti zbog nelegalnog prisluškivanja određenih osoba, no tužilaštvo to tek treba potvrditi.

Ono što je zanimljivo u ovom kontekstu, bez obzira na optužbe koje će se dokazivati, jeste da hapšenje predsjednika suda ide u prilog Miloradu Dodiku, kojem se sudi na Sudu BiH, od kojeg Dodik pokušava pobjeći i suđenje premjestiti u Banju Luku.

Bez obzira što predsjednik Republike Srpske možda i neće uspjeti u nakani da suđenje izmjesti, hapšenje Debeveca će neminovno koristiti u procesu diskreditacije državnog suda. No, isto tako hapšenje Debeveca pokazuje da ni predsjednik takve ustanove nije zaštićen te da može biti izveden pred lice pravde.

Ostaje da se vidi da li će hapšenje Debeveca skrenuti pažnju ili eventualno usporiti proces protiv Dodika, kojem je za srijedu, 20. decembra zakazano novo ročište.

Izvor: Klix.ba