Bivša pomoćnica načelnika Općine Kreševo Renata Pejaka, osuđena na 6 mjeseci uz rok kušnje godinu dana zbog falcikovanja diplome

Zlatica Kuliš
  • Autor objave:

Revizija diploma koja je počela 2019. godine u SBK kantonu otkrila je 60 – tak krivotvorenih diploma, između ostaloga i diplomu bivše pomoćnice načelnika Općine Kreševo Renata Pejaka, i voditeljice Službe za katastar i imovinsko pravne poslove, Zlatice Kuliš, koja je u Općini Kreševo sa krivotvorenom diplomom radila preko 20 godina, i to na rukovodećim poslovima.

Ista je na rukovodeću poziciju došla odmah nakon rata i to sa falcikovanom diplomom.

Ista je pravosnažno osuđena za „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, 28.03.2022. godine, a Zlatici Kuliš izrečena uvjetna osuda kojom je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci i istovremeno je određeno da se kazna neće izvršiti ukoliko osuđena Zlatica Kuliš u roku od 1 (jedne) godine ne počini novo krivično djelo.

Ako uzmemo činjenicu da je ista sa falcikovanom diplomom svaki mjesec unutar 20 godina od Općine Kreševo primala skoro 2 500 KM u brutu, možda čak i više, dolazimo do brojke od preko 600 000 KM, za koliko je ista u tom periodu prevarom oštetila Općinu Kreševu.

Ovim povodom obratili smo se Općini Kreševo, sa upitom da li je podnijela odštetni zahtjev za naknadu štete gore imenovanoj, a koja je pravosnažno i osuđena, kada dobijemo odgovor o istom ćemo vas obavijestiti.

Podsjećamo pred Tužilaštvom BiH trenutno je pri kraju istraga za organizirani kriminal, nakon što je isto otkrio istraživački portal Žurnal, više na linku: https://zurnal.info/clanak/opcina-poklonila-put-goranu-stanicu-i-ostetila-drzavu-za-milionski-iznos/25881, a ista se također povodom tog slučaja istražuje.

Uredništvo Podlupom.ba