AMBASADA SAD-a U BiH O PODIGNUTOJ OPTUŽNICI TUŽITELJSTVA BiH PROTIV MILORADA DODIKA I MILOŠA LUKIĆA! Evo šta su poručili!

Trenutno pregledavate AMBASADA SAD-a U BiH O PODIGNUTOJ OPTUŽNICI TUŽITELJSTVA BiH PROTIV MILORADA DODIKA I MILOŠA LUKIĆA! Evo šta su poručili!
  • Autor objave:

Piše: Josip Šimić-Đinđić, teolog

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS-a, zbog ukaza o neprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru Republike Srpske.

Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodik Milorada (1959.) i Lukić Miloša (1987.), koji se terete za kazneno djelo-Neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz članka 203.a stavak 1. KZ BiH”, potvrdili su za BHRT iz Tužiteljstva BiH.

“Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH”, – dodaju iz Tužiteljstva BiH.

Podsjetimo, visoki predstavnik Kristijan Šmit poništio je 1. jula zakone koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) u vezi sa neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Povodom podignute optužnice, oglasila se i Ambasada SAD-a u BiH:

„Optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Dodika i Lukića važan su korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije. Zakoni BiH vrijede za sve građane. Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštivanje tih zakona“ – naveli su iz Ambasade SAD na Twitteru.