AKO IMA PRAVDE I ZAKONA: Državni tužitelji Dubravko Čampara, Oleg Čavka i Diana Kajmaković trebaju strahovati od Sky aplikacija, hapšenja, istraga i optuženja u tome predmetu!

Trenutno pregledavate AKO IMA PRAVDE I ZAKONA: Državni tužitelji Dubravko Čampara, Oleg Čavka i Diana Kajmaković trebaju strahovati od Sky aplikacija, hapšenja, istraga i optuženja u tome predmetu!
  • Autor objave:

Iako je Glavni državni tužitelj Milanko Kajganić službeno obaviješten o spominjanju tužitelja Dubravka Čampare u aplikaciji Sky, Milanko Kajganić nije želio prebaciti ovog tužioca u drugi odjel. Čampara je tada učestvovao u Kajganićevoj kampanji za funkciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, istodobno preko Vasković Slobodana, blogera medijski „odrađujući“ njegovog protukandidata Dianu Kajmaković, pisao je portal Istraga.ba!

Krenimo ukratko redom!

U Tužilaštvu BiH se sve može završiti parama preko Čavke, Diane i Čampare”, napisao je u poruci upućenoj putem Sky aplikacije trebinjski kriminalac Igor Mastilović.

“Opet, tamo i ako ima djelo, dosta su blaže kazne i dosta se može završiti sa lovom. Ne daj Bože problema, da znaš, imamo tamo prilaz do Kajmakovićke i Čavke, a oni su glavni. I Čampare, isto. Imam prilaz, ali opet i tu neću da trošim bonus na nekoga ko nije blizak, jer se ljudi kasnije pohvale kako su završili, a to sve dođe do njih. Može, može sve. Imam baš čovjeka koji je blizak s njima”, napisao je Mastilović.

Sky prepiska koja dokazuje koruptivnu ulogu troje državnih tužilaca Čampare, Kajmaković i Čavke

Ovu prepisku pripadnici Granične policije BiH su u septembru 2022. godine dostavili tadašnjem vršiocu dužnosti glavnog državnog tužioca Milanku Kajganiću. No, on je procijenio da, za razliku od tužitelja Diane Kajmaković i Olega Čavke, Dubravko Čampara ne zaslužuje prebacivanje u Odjel za ratne zločine, kao Kajmakovićeva i Čavka. Štaviše, u odgovoru za Istraga.ba, Kajganić navodi da okolnosti u vezi sa Čamparom i tužiocima Čavkom i Kajmaković – “nisu iste”, iako se sve troje tužilaca u Sky aplikaciji, među kriminalcima, spominju u koruptivnom kontekstu. A stvar je je jednostavna – Kajganić je računao tada na Čamparinu podršku u predstojećem izboru za glavnog državnog tužioca, dok mu je tužiteljica Diana Kajmaković direktna konkurencija tada bila, koja nije imenovana upravo zbog spominjanja njezina imena u Sky aplikaciji i jer je u međuvremenu stavljena pod sankcije SAD-a!

Na drugoj strani “Sky veze” bila je Mirjana Vujović, nevjenčana supruga Aleksandra Ivkovića. Mirjana Vujović i Aleksandar Ivković uhapšeni su u aprilu 2022. godine, u okviru akcije Storidž. Sumnja se da su trgovali narkoticima.

Dvoje državnih tužilaca Čavka i Kajmakovićeva koje su spominjali – u koruptivnom kontekstu – članovi ove kriminalne grupe su degradirani. Oleg Čavka i Diana Kajmaković su, odlukom Milanka Kajganića, “zbog spominjanja u Sky aplikaciji” prebačeni u Odjel za ratne zločine. No, tužioca Dubravka Čamparu, Milanko Kajganić nije “degradirao”, iako se podjednako sa Čavkom i Kajmakovićevom spominje u koruptivnom kontekstu. Naprotiv, Čampara je i dalje ostao jedan od glavnih tužilaca koji “istražuju” kriminalce koji su koristili Sky aplikaciju, iako se i sam spominje u njoj u koruptivnom kontekstu u porukama među kriminalcima, što ga čini kontaminiranim u svakom smislu.

Ime državnog tužioca Džermina Pašića, za sada, nije pronađeno u aplikacijama ANOM i Sky. Ali za njega se vezuje nešto drugo. Inspektor SIPA-e Robert Ristić priznao je na saslušanju u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu da mu je tužilac Džermin Pašić prije nekoliko godina dao suglasnost da nabavi kriptovani telefon sa Sky aplikacijom kako bi “prikupljao informacije” o narkoticima, ali bez naredbe Suda Bosne i Hercegovine!

Dakle, od četvero državnih tužilaca koji se spominju u Sky aplikaciji ili dovode u vezu sa njenim korištenjem, tadašnji vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, sada glavni tužilac BiH, je odlučio da “privremeno udalji” dvoje. Čavka i i Kajmaković su “degradirani”, a Čampara i Pašić unaprijeđeni, dok je protiv Kajmaković otvorena istraga i trenutno je odavno pod suspenzijom. Odlukom Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH je razriješena dužnosti Zamjenice Glavnog tužioca BiH i premještena na funkciju tužiteljice Tužilaštva BiH. Ovakvi dvostruki aršini ni čemu ne vode, ili još bolje: “Selektivna pravda je nepravda”, jer pod udar zakona moraju doći Čampara i Čavka.

Zahvaljujući angažmanu Dubravka Čampare i Džermina Pašića, sve policijske agencije, osim MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Republike Srpske su “isključene” iz istraga aplikacija Sky. Upravo preko tadašnjeg komesara MUP-a KS Nusreta Selimovića, Čampara i Pašić su kontrolirali ili kontroliraju šta će biti procesuirano, te koje će prepiske biti objavljivane u medijima. Na taj način su prepiske iz slučaja Igora Mastilovića u kojima se spominje Dubravko Čampara, do sada, ostale zaštićene. No, Granična policija BiH je uspjela dobiti određene informacije o ovom slučaju i o svemu je u prošle godine i službeno obaviješten glavni državni tužilac Milanko Kajganić.

Teško je, međutim, očekivati da će glavni državni tužitelj Milanko Kajganić još uvijek povući konkretan potez protiv Dubravka Čampare, Olega Čavke i Džermina Pašića s ciljem njihova procesuiranja, zbog spominjanja njihovih imena u Sky aplikacijama i porukama u kriminalnom i koruptivnom kontekstu, posebno protiv Dubravka Čampare, zbog dopingiranja kokainom.

Avaz je pisao „ko treba strahovati od Sky app“?! Izvucite iz ladica predmete gdje se u Sky aplikaciji i porukama, u koruptivnom i kriminalnom kontekstu spominju – Dubravko Čampara, Oleg Čavka i Diana Kajmaković, i doći ćete do odgovora ‘ko treba strahovati!

Vezani tekstovi: