“Primila sam poruku od ljubavnice mog muža. Prvo sam bila zatečena, ali ubrzo sam se pribrala i rekla joj da slobodno može uzeti njega.

Naime, njegovi roditelji su veoma imućni, imaju stanove i kuće na moru i planinama, kao i privatni biznis. No, ništa od toga nije u njegovom vlasništvu.

Otišla sam kod svekra i svekrve, pokazala im fotografije (m muž je tada bio na ‘službenom putu’) i obavestila ih o svojoj odluci o razvodu.

Podržali su me, a njegova majka me čak motivisala da to uradim.

Svemu su prepisali na našu decu, uz odredbu da ću ja biti korisnik sve dok ne napune 18 godina. Kada se vratio s ‘putovanja’, dočekalo ga je neprijatno iznenađenje.

I na kraju, ljubavnica ga je napustila.”

 

 

BONUS ISOVEST :

**Ispovest: Putovanje kroz vlastitu dušu**

Kada sam se probudila onog jutra, osjećala sam taj neuhvatljivi osjećaj koji mi je govorio da je nešto drugačije. Sunce je svijetlilo kroz prozor, obasjavajući sobu zlatnim zrakama, no ja sam se osjećala kao da sam zaglavila u svojoj vlastitoj sjeni. Ponekad me uhvati to osjećanje gubitka, kao da sam zaboravila gdje me nosi život, no nikada ne znam kako da ga izrazim.

Moje ime je Ana, a ovo je moja priča o putovanju kroz vlastitu dušu. Godinama sam gradila zidove oko sebe, misleći da ću tako zaštititi svoje srce. Svaka povreda, svaki neuspjeh, svakodnevni problemi dodavali su nove cigle tim zidovima. Što sam više sijala sumnju, to su oni postajali čvršći. U svom umu, često sam ponavljala: “Samo nemoj biti ranjiva.”

Sjećam se trenutka kada sam prvi put odlučila srušiti te zidove. Bilo je to u malom kafiću iz kojeg je pucao pogled na more. Magloviti horizont, miris svježe kave i šuštanje lišća donijeli su mi mir. Tada mi je prišao stariji čovjek s osmijehom koji je govorio više od riječi. Sjedio je pored mene, i nakon nekoliko trenutaka šutnje, započeo je razgovor. Govorio je o životu, o ljubavi, o boli i radosti. Njegove su riječi padale na mene kao kišne kapi, otkrivajući zaboravljenu emociju.

Te sam večeri shvatila da moja sreća ne leži u zaštiti, već u prihvaćanju. Iako me strah od povrijeđenosti kočio, znala sam da nije moguće živjeti bez rizika. Krenula sam na putovanje – putovanje prema vlastitoj unutrašnjosti. Svaki dan sam se suočavala sa strahovima. Prvo je bilo teško. Svaki put kad sam se otvorila, pomislila bih: “Hoće li me povrijediti opet?”

Ali polako, kako sam se trudila, počela sam osjećati promjenu. Učenjem o sebi, shvatila sam da sam ja ta koja odlučuje. Nikad neću moći kontrolirati tuđe postupke, ali mogu birati kako ću reagirati. Postepeno sam počela dopuštati ljudima da uđu u moj svijet. Počela sam s malim koracima; razgovor s nepoznatom osobom, izražavanje vlastitih osjećaja prijateljima, ili čak priznanje mojih slabosti.

Svaka veza koju sam stvorila, svaka suza koju sam prolila, bila je poput čarobnog ključa koji je otvarao nova vrata u mom srcu. Shvatila sam da u ranjivosti leži snaga. Oslobađajući se straha od boli, došla sam do toga da uživam u trenucima radosti. Oni su postali dublji, prisniji i puniji.

Danas, kada se suočim s izazovima, ne bježim. Umjesto toga, prihvaćam. Prihvaćam svoje emocije, doživljaje i povezanost s drugima. Izgradila sam novu vrstu zida, onog koji umjesto da me štiti, proziran je; zid od suosjećanja prema sebi i drugima.

Ovo je moja ispovijest. Putujući kroz vlastitu dušu, naučila sam najvažniju lekciju: ranjivost je snaga, a život je prekratak da bih se skrivala. Neka svaki dan bude novi korak, otvorena knjiga, i prilika za ljubav.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here