U svojoj ulozi glavne medicinske sestre koja nadgleda ginekologiju i opstetriciju, svaki bih dan započinjala obilaskom tri različita krila. To mi je omogućilo da ostanem informiran o svim incidentima koji su se možda dogodili tijekom prethodne noćne smjene i da se adekvatno pripremim za nadolazeće posjete. Nerijetko žene izražavaju nezadovoljstvo brigom koju im pružaju u rodilištima jer se često susreću s negativnim iskustvima.


Duboki utjecaj prijama bivše glavne sestre na Odjel ginekologije i porodništva u Srbiji duboko je odjeknuo, nikoga nije ostavio ravnodušnim i obnovio nadu u čovječanstvo onima koji su slušali. Kao glavna sestra, moja dnevna rutina uključivala je prolazak kroz sva tri krila jedinice, od početka do kraja. To mi je omogućilo da ostanem u tijeku s događajima u noćnoj smjeni i pripremilo me za sve izazove koji su pred nama u nadolazećim satima.
Tijekom mog mandata kao istaknute medicinske sestre koja nadgleda ginekologiju i opstetriciju, prioritet mi je bio započeti svaki dan sa sveobuhvatnim istraživanjem sva tri odjela unutar odjela.

Ova praksa mi je omogućila da budem informiran o svim incidentima koji su se mogli dogoditi tijekom noćne smjene i da se adekvatno pripremim za zadatke koji su pred nama. Kao glavna sestra odgovorna za odjel ginekologije i opstetricije, imala sam uobičajenu rutinu započinjati dan fizičkim obilaskom sva tri odjela unutar odjela. To mi je omogućilo da ostanem u tijeku sa svim događajima koji su se dogodili tijekom prethodne noćne smjene i da se adekvatno pripremim za nadolazeće obveze.

U sklopu svoje svakodnevne rutine primam izvještaj s detaljima o broju poroda i dobrobiti majki i novorođenčadi. Jednog sam jutra obaviještena o ženi koja je bila usred porođaja, ali je izrazila nevoljkost da zagrli svoje dijete kad se rodi. To me natjeralo da je odmah posjetim, a dolaskom na njezinu lokaciju susreo sam 38-godišnju ženu koja je djelovala vidno uznemireno. Uplakana je ispričala da je njezino dijete začeto izvan braka, zbog čega njezina obitelj u potpunosti ne odobrava bebu.

Osjećala se nepokretljivom idejom da doji svoje novorođenče, vjerujući da bi to samo produbilo emocionalnu vezu s nekim koga nije imala izbora nego napustiti. Nadalje, osjećala se predodređenom da ih ostavi za sobom, budući da čovjeka koji je odgovoran za postojanje djeteta nije bilo nigdje.

Uvjeravam je da ću se pribrati i uvjeravam je da ću joj se pridružiti kad stignemo na njezino mjesto. Neizbježno je da će se to dogoditi. Žena mi se povjerava, otkrivajući svaki detalj, a ja nastavljam s opisom daljnjih koraka koje treba poduzeti. Balansirajući između razboritosti i radoznalosti, postajem itekako svjestan ozbiljnosti situacije.

Pitam je bi li voljela priliku da čuva i njeguje bebu, bez uplitanja svoje rodbine. Ona u suzama izražava svoju želju da to učini. Uzimajući u obzir teške financijske okolnosti i nedostatak pomoći obitelji, on dovodi u pitanje svoju sposobnost da se nosi s dužnostima roditelja. Uvjeravam je da ću se obratiti Centru za socijalni rad i dogovoriti njihovu pomoć, pod uvjetom da se on ne odrekne skrbništva nad djetetom.

Pobrinuo sam se usmjeriti pozornost prema središtu, prenoseći bitne detalje i naglašavajući hitnost njihova što bržeg dolaska. Socijalna radnica i psiholog su odmah stigli, s njom su razgovarali i pružili joj pomoć. Očito je bila uznemirena, a suze su joj tekle niz lice dok je nastavljala primati prijeteće telefonske pozive. Poduzevši hitnu akciju, oduzeo sam joj telefon i nastavio razgovarati sa svojim bratom, koji je pokazao intenzivan bijes. Strogo sam ga upozorio da ću uključiti vlasti ako nastavi uznemiravati mog klijenta.

Nježnim pokretom zanjihala je bebu naprijed-natrag držeći je u zagrljaju. Naposljetku je pažljivo položila bebu na mekani madrac i istog trenutka preplavio me duboki osjećaj sigurnosti. Ubrzo nakon toga, stigla je njezina teta po dragocjeni smotuljak. Zajedničkim radom i velikodušnom potporom Centra uspješno smo prikupili potrebna sredstva koja će joj biti uručena po odlasku.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here