Dr. Koko Njuton, istraživačica sa Instituta za kognitivnu neurologiju pri UCL, ističe značaj novih otkrića koja omogućavaju pravovremenu i preciznu dijagnostiku demencije. Njena istraživačka grupa sprovela je studiju koristeći VR (virtuelna realnost) naočare za testiranje sposobnosti orijentacije. Rezultati, objavljeni u časopisu “Alzheimer’s and Dementia” i preneseni od strane The Sun, pokazuju da su osobe sa povećanim rizikom od demencije imale najviše poteškoća u navigaciji.

U ovoj studiji, grupa od 100 pojedinaca u rasponu od 43 do 65 godina, koji nisu pokazivali nikakve znakove Alzheimerove bolesti, ali su bili pod povećanim rizikom zbog faktora kao što su obiteljska povijest, genetika ili način života, bili su podvrgnuti testiranju. Ovi su sudionici koristili naočale za virtualnu stvarnost za kretanje kroz simulirani labirint, pridržavajući se unaprijed određenih uputa. Uočeno je da su osobe s većom osjetljivošću na Alzheimerovu bolest imale više poteškoća u ispunjavanju ovog zadatka, iako nisu pokazale značajna oštećenja u drugim procjenama kognitivnih funkcija.

Rezultati ove studije pokazuju da se poteškoće u navigaciji mogu manifestirati puno prije pojave drugih simptoma Alzheimerove bolesti, vjerojatno u rasponu od nekoliko godina ili čak desetljeća. Osim toga, muški sudionici pokazali su manje povoljne rezultate u procjenama snalaženja u usporedbi sa svojim ženskim kolegama.

S ciljem ranog otkrivanja Alzheimerove bolesti, tim UCL-a ima za cilj stvoriti dijagnostički instrument koji koristi ta otkrića. U Ujedinjenom Kraljevstvu više od 900 000 osoba boluje od raznih vrsta demencije, pretežno Alzheimerove bolesti ili vaskularne demencije. Starije odrasle osobe u dobi od 65 i više godina, zajedno s osobama s dijabetesom, visokim krvnim tlakom, visokim kolesterolom i depresijom, suočene su s povećanom osjetljivošću na ovo stanje.

Značaj ove studije leži u njenom naglasku na ključnoj potrebi da se identificiraju i razumiju simptomi i rizici povezani s demencijom u ranoj fazi. Korištenjem tehnologije virtualne stvarnosti (VR) za procjenu navigacijskih vještina, ova studija uvodi revolucionarnu metodu koja ima potencijal uvelike unaprijediti dijagnostičke tehnike. Preciznim otkrivanjem ranih pokazatelja bolesti, pravovremena intervencija postaje moguća, pružajući tračak nade za poboljšanu kontrolu i liječenje demencije.

Idući naprijed, znanstvenici imaju namjeru nastaviti napredovati i usavršavati dijagnostičke instrumente koristeći ova otkrića. Cilj je povećati broj osoba koje se mogu otkriti u početnim fazama bolesti i ponuditi im potrebnu pomoć i terapiju. Ova vrsta istraživanja i domišljatosti ima golemo obećanje u poboljšanju dobrobiti onih koji su osjetljivi na demenciju i njihovih voljenih.

BONUS TEKST:

Studije su otkrile da magnetski termiti posjeduju sposobnost da iskoriste Zemljin magnetski pol kao sredstvo navigacije dok grade svoja gnijezda. Konkretno, ti termiti pokazuju osjetljivost na magnetska polja, što im pomaže u strateškom usmjeravanju gnijezda kako bi smanjili izloženost prekomjernoj sunčevoj toplini tijekom dana. Ovaj fascinantan fenomen omogućuje im održavanje idealne temperature u gnijezdu, štiteći i sebe i cijelu koloniju od oštrih utjecaja ekstremnih vremenskih prilika.

Magnetski termiti ne samo da posjeduju sposobnost konstruiranja izvanrednih arhitektonskih čuda, već također pokazuju zamršena ponašanja unutar svojih kolonija. Unutar ovih kolonija postoje različite uloge za radnike, vojnike i reproduktivce, a svakome su dodijeljene posebne dužnosti koje doprinose opstanku i rastu zajednice. Ova zamršena društvena organizacija nudi dragocjene uvide u sofisticiranu prirodu kolonija termita i njihovu sposobnost prilagodbe okolini.

U carstvu termita pojavljuje se zadivljujuća ilustracija koja pokazuje različite pristupe i mehanizme prirode za privikavanje na specifične okolišne okolnosti. Magnetski termiti, koji žive na visokim krošnjama drveća, pokazuju izvanrednu sposobnost korištenja Zemljinog magnetskog polja kao navigacijske pomoći, pokazujući izvanredan primjer evolucijske prilagodbe i mudrog korištenja resursa iz okoliša. No, gradnja njihovih gnijezda je ono što istinski osvaja. Poravnanje ovih struktura nije slučajno; radije, magnetski termiti posjeduju izvanrednu sposobnost usmjeravanja svojih gnijezda u smjeru sjever-jug. Ovaj neobičan fenomen pobudio je znatiželju znanstvenika i istraživača, potaknuvši ih da istraže mehanizme koji stoje iza čudne orijentacije termita.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here