Jadranka Stojaković bila je pevačica sa jednom od najtužnijih sudbina u muzičkom svetu. Provela je 23 godine u Japanu, gde je saznala za gubitak stana u ratu i smrt svoje sestre. Njene životne nesreće su se samo nizale, ali Jadranka nikada nije izgubila nadu. Rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu. Njeno detinjstvo bilo je teško jer je često menjala prebivališta, prvo sa majkom, a zatim sa bakom i ujakom, koji su se selili po Nemačkoj, Norveškoj i Španiji. Zbog tih selidbi, svoju muzičku karijeru započela je van granica Jugoslavije.

Krajem sedamdesetih Jadranka se proslavila i kao kantautorica i izvođačica popularnih pjesama i šansona. Osim toga, pridonijela je stvaranju glazbe za televiziju i skladala zadivljujuću uvodnu temu za 14. Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. Novinar iz Japana, duboko dirnut njezinim talentom, donio je njezine ploče u Tokio, što je dovelo do izvanredne prilika da pokaže svoje vještine na prvomajskom festivalu. Time je započelo njezino značajno dvadesettrogodišnje putovanje u Japanu.

Dok je boravila u Japanu, Jadranka je proživjela burno razdoblje devedesetih godina prošlog stoljeća koje je rezultiralo odricanjem od sarajevskog stana i preranom smrću njezine sestre. Krenuvši iz Japana na počinak za svoju sestru, Jadranku je na putu do groblja pogodio još jedan srceparajući događaj – iznenadna smrt preostale sestre u tragičnoj prometnoj nesreći.

Jadranka, shrvana tim pojavama, nastavila je sa svojom egzistencijom. No, 2010. nesreća se ponovno dogodila. Taman kad je trebala zakoračiti na pozornicu, spotaknula se i pretrpjela ozljedu koja će joj zauvijek promijeniti život. Njezino se blagostanje naglo pogoršalo i dobila je dijagnozu amiotrofične lateralne skleroze (ALS), što ju je učinilo potpuno paraliziranom.

U intervjuu za lokalne medije ispričala je kako su joj noge progresivno slabile do točke potpune nepokretnosti. Svakim danom njezina je snaga sve više nestajala. U nemogućnosti da vrati svoje prijašnje prebivalište u Sarajevu, odlučila je da se preseli u Banjaluku, gdje je provela svoje posljednje trenutke.

Zadržavši bodar duh kroz životne nedaće, Jadrankin nepokolebljivi duh izdržao je do njezinih posljednjih trenutaka. U jednom od svojih posljednjih intervjua elokventno je dočarala važnost sreće i optimističnog razmišljanja koje ju je osnažilo u njenoj borbi. Tragično je preminula 3. svibnja 2016. godine u 66. godini života u krugu staračkog doma u Banjoj Luci.

BONUS TEKST:

Jadranka Stojaković, darovita pjevačica i skladateljica, imala je život obilježen mnoštvom osobnih nedaća, ali i zavidnim postignućima na glazbenom planu. Jadranka je 24. srpnja 1950. u Sarajevu od malih nogu nailazila na brojne prepreke. Njezino odrastanje obilježeno je stalnim selidbama uz majku, zatim periodima provedenim s bakom, a na kraju i s ujakom, koji je i sam proputovao razne europske krajeve. Tako su njezine formativne godine bile prožete stalnim prijelazima i kušnjama.

Počevši od kasnih 1970-ih, krenula je na glazbeno putovanje koje joj je brzo stvorilo reputaciju poznate pjevačice, slavljene po svojim zadivljujućim šansonama i hitovima koji su bili na vrhu top lista. Uz vokalno bavljenje, Jadranka se okušala iu sferi skladanja glazbe za televiziju, a među njezinim zapaženim djelima bilo je stvaranje zadivljujuće tematske pjesme za 14. Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. U to je vrijeme pronicljiva Japanski novinar naišao je na njezine ploče i nosio ih sve do Tokija, što joj je u konačnici otvorilo put za sudjelovanje na prestižnom festivalu u Japanu. Tako je započela njezina slavna dvadeset i tri godine duga karijera u čarobnoj zemlji izlazećeg sunca.

Tijekom svog boravka u Japanu Jadranka je doživjela velike nedaće. Burnih devedesetih oduzet joj je stan u Sarajevu, a nedugo nakon toga stigla je poražavajuća vijest o sestrinoj smrti. Dok je bila na putu za sprovod, svjedočila je tragičnoj smrti druge sestre u prometnoj nesreći. Unatoč tim potresnim događajima, Jadranka je ustrajala, nastavila sa svojim poslom i svakodnevnim životom. Međutim, život će je uskoro izložiti daljnjim poteškoćama.

Nakon što je izašla na pozornicu 2010. godine, doživjela je tešku ozljedu koja je u konačnici rezultirala dijagnozom amiotrofične lateralne skleroze (ALS), bolesti motoričkih neurona koja iscrpljuje. Ova dijagnoza ju je ostavila potpuno nepokretnom. S vremenom joj je zdravlje sve slabije, a ona se hrabro borila s bolešću u Banjoj Luci, gdje je provela svoje posljednje dane. Nažalost, nije uspjela vratiti prijašnje prebivalište u Sarajevu.

Jadrankin nepokolebljivi optimizam održao se kroz nebrojene nedaće i ostao netaknut do svojih posljednjih trenutaka. U svojim posljednjim intervjuima često je raspravljala o snazi ​​pozitivnosti i njezinoj ulozi u poticanju njezine otpornosti. Dana 3. svibnja 2016. godine u 66. godini života preminula je u miru u Domu za stare u Banjoj Luci. Unatoč tome, njezina glazba i duboki utjecaj traju, osiguravajući joj poziciju jedne od najupečatljivijih i najemotivnijih pjevačica našeg doba.

 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here