Kćerka je stigla kući iz posjeta svom ocu, no ono što je donijela sa sobom nije bio običan pozdrav. Umjesto toga, u njenim rukama bila je kovertu koju je otac zamolio da preda majci.

 

 

 

 

U koverti se nalazio ček, no to nije bio samo bilo koji ček – bio je to posljednji ček za alimentaciju koji će ikada dobiti. Otac je zamolio kćerku da pazi na majčin izraz lica kada bude otvarala kovertu i čitala poruku. Njegova namjera nije bila samo da završi s financijskom obavezom koju je imao prema bivšoj supruzi, već i da na neki način završi i s emocionalnim teretom koji je sve ove godine nosio zbog alimentacije.

Kćerka je uzela kovertu i otišla kući svojoj majci. Kada je stigla, prišla je majci i rekla joj: „Mama, tata me zamolio da ti predam ovu kovertu. Rekao je da ti kažem da, budući da sam sada napunila 18 godina, ovo je posljednja isplata alimentacije koju ćeš ikada dobiti. A sada bih trebala da se odmaknem i promatram tvoj izraz lica.“

Majka je uzela kovertu, otvorila je i počela čitati. Osim čekova, u koverti je bila i poruka. Njezino lice je bilo nepomično dok je čitala, no iznutra je osjećala mješavinu razočaranja, bijesa i olakšanja. Za nju je alimentacija predstavljala ne samo financijsku pomoć, već i podsjetnik na sve što je prošla tijekom braka s bivšim mužem. Možda je osjetila neku vrstu pravde u tome što se sada konačno završava, ali i gorčinu što je sve to trajalo tako dugo.

 

 

 

 

Kada je kćerka vidjela majčin izraz, pomislila je da je sve gotovo. Međutim, majka je odlučila uzvratiti na poseban način. Posljednje što je kćerka očekivala bilo je da će majka imati plan da se osveti otcu. Majka je, s izrazom koji je sada postao odlučan, rekla kćerki: „Idući put kad posjetiš svog oca, reci mu da sam nakon 18 godina konačno odlučila obavijestiti ga da on nije tvoj pravi otac. A sada se odmakni i promatraj izraz na njegovom licu.“

Majka je osjećala potrebu da se, na neki način, oslobodi svih tih godina emotivnog i financijskog opterećenja koje je nosila. Možda je ovo bio njen način da ga emocionalno potrese i da se oslobodi osjećaja da je cijeli proces alimentacije bio samo jedno veliko zatezanje. Kćerka je, shvaćajući težinu situacije i osjećajući napetost između svojih roditelja, odlučila da će ispuniti majčinu želju, iako nije bila sigurna kakve će posljedice to donijeti.

U svemu tome, kćerka je bila samo posrednik između dvoje ljudi koji su se ranije voljeli, a sada su kroz pravne i emocionalne procese završavali jedno poglavlje svog zajedničkog života. Iskustvo s oboje roditelja i njihovim međusobnim odnosima ostavilo je dubok trag na kćerki, ali također je moglo poslužiti kao lekcija o kompleksnosti ljudskih odnosa i o tome kako svaka odluka, koliko god mala ili velika bila, ima svoje posljedice na sve uključene strane.

 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here