Mješoviti brakovi su tema koja često nosi posebnu težinu, a priča Ramiza i Suzane iz Bosne i Hercegovine savršeno oslikava tu složenost. Njihova ljubavna priča pokazuje da prava ljubav može prevazići razlike, bez obzira na izazove koji im se nađu na putu.

Suzana je Ramiza upoznala 2014. godine tokom putovanja u Beč, kada ju je prijateljica odvela u njegov bar. “U tom trenutku ga nisam mogla ne primijetiti, odmah me privukao,” sjeća se Suzana. Ramiz je ubrzo postao dio njenog života kada se pojavio na proslavi njenog rođendana. Unatoč razlici u vjeri koja je bila očigledna od samog početka, privlačnost između njih nije mogla biti ignorisana.

Suzana potiče iz pobožne obitelji i odrasla je u okruženju gdje su vjerske norme bile snažno ukorijenjene. “Mislila sam da je nezamislivo imati tu vrstu veze s nekim tko dolazi iz drugačijeg vjerskog miljea,” priznaje. Ipak, Ramiz nije odustajao. Nakon niza pokušaja da je kontaktira putem društvenih mreža, Suzana je konačno pristala na sastanak. Njihov prvi izlazak trajao je nevjerojatnih devet sati, ali ona je odmah znala da će to biti komplicirano.

Veza između Ramiza i Suzane započela je, međutim, nije dugo trajala bez izazova. Izuzetna podrška roditelja bila je daleko, a pritisak na oboje postajao je sve izraženiji. “Godinu dana smo skrivali vezu od mojih roditelja, a kada sam im konačno otkrila istinu, bio je to za mene izuzetno težak trenutak,” priča Suzana. Na kraju, nakon mnogo pritiska, odlučili su prekinuti vezu, što je bio tragičan zaključak njihove emotivne priče.

Njihova priča svjedoči o složenosti ljubavi u društvima gdje su vjerske razlike često prepreka, ali i o hrabrosti koju ljubav može donijeti u suočavanju sa stereotipima i predrasudama.

Bila sam još mlada kad sam ga prvi put srela. Sustigla sam ga i tražila da mi pokaže vozačku dozvolu. Godine su prolazile, a iako smo se nastavili viđati, nikada nismo zaista bili u vezi. Čak smo se jednom blokirali jedno drugo na društvenim mrežama, ali sudbina je imala svoje planove. Prije dvije godine, dok sam radila kao policajka u Beču, zatekla sam ga u novom automobilu tijekom smjene. Odlučila sam ga zaustaviti. Izgledao je šokirano, ali se nasmiješio, prisjeća se Suzana.

Tada sam htjela održati svoj profesionalizam, zatraživši njegove dokumente i vozačku dozvolu. Kako smo se oboje blokirali na društvenim mrežama, nismo imali načina za komunikaciju. Tako je naš prvi susret bio poput scene iz nekog filma, dodaje Suzana. Tokom svih tih godina, oboje smo gajili osjećaje jedno prema drugom. Kasnije smo se opet sreli dok je Suzana bila na radnom mjestu, a ovoga puta razgovor je bio puno opušteniji. – Kada smo počeli dopisivati, shvatili smo da je naša ljubav preživjela sve te godine i da smo oduvijek mislili jedno na drugo. Izazov je bio s kakvom će reakcijom naići moji roditelji.

Prve mesece našu vezu smo krili, no nisam mogla potisnuti istinu dugo i na kraju sam roditeljima otkrila da smo zajedno, i to je bila prekretnica. Ne zanima me što drugi misle, smatra Suzana, opisajući taj trenutak kao izazovan, ali oslobađajući. Ramiz je sada voljen od strane njenih roditelja. U početku su imali rezerviran stav prema njemu, ali su s vremenom postali otvoreni i zavoleli Ramiza. Sretni su što je postao deo njenog života i pružaju mu mnogo podrške. Zajedno slave Božić i Uskrs; čak su zajedno pripremali češnjak za sveti Božić.

Takođe, zajedno proslavljaju Uskrs i Bajram. Pripremaju obroke za Ramizovu obitelj, a i sami dolaze na proslavu Bajrama. – Iako se još nismo vjenčali, ispunjata sam srećom jer nam je vjenčanje zakazano za ovu jesen. Naravno, suočavamo se s različitim kritikama, ali naš cilj je dokazati da ljubav može cvjetati između ljudi različitih religija. Ramiz radi kao kuhar u restoranu, dok Suzana obavlja svoj posao u policiji. Zajedno su istražili mnoge delove sveta i upravljaju zajedničkim TikTok nalogom, gde motiviraju druge svojim iskustvima.

 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here