Priča o bogatom čovjeku i njegovoj majci ilustrira duboku poruku o ljudskim vrijednostima, odnosima i odnosu prema roditeljima. Ova priča započinje vrijeme što bogati sin, koji je rijetko posjećivao svoju majku u staračkom domu, dobiva obavijest da je stanje njegove majke ozbiljno pogoršano. Kada dolazi u dom, nalazi svoju majku još uvijek pri svijesti, ali u vrlo lošem stanju.

 

 

 

U trenutku dok je posjetio majku, bogati sin postavlja pitanje: “Majko, treba li ti nešto?” Ovo pitanje, iako nudi priliku za izražavanje brige, također otkriva da sin nije bio svjestan potreba i želja svoje majke sve do tog trenutka. Njegovo pitanje, koje bi moglo biti shvaćeno kao izražavanje ljubavi i brige, zapravo naglašava njegovu udaljenost i neosjetljivost prema majčinoj stvarnoj situaciji.

Majka, koja je očito bila spremna izraziti svoje posljednje želje, odgovara mu: “Da, sine. Želim da u sobama bude klima-uređaj i da se renovira kuhinja.” Ove želje su na prvi pogled prilično praktične i povezane s udobnošću i kvalitetom života. Međutim, kako priča napreduje, postaje jasno da oni imaju dublje značenje. Majka nije tražila te promjene zbog vlastite udobnosti, već iz dubokog osjećaja predviđanja i brige za budućnost.

 

 

 

Kada sin, iznenađen takvim zahtjevom, upita zašto majka nije ranije izrazila te želje, majka odgovara: “Sine dragi, ja sam se već navikla na ovu vrućinu i lošu hranu. Ali želim da to učiniš radi tebe, kako bi imao bolje uvjete kada te tvoji sinovi jednog dana ostave ovdje.” Ova izjava otkriva majčinu duboku mudrost i iskustvo. Ona priznaje da je sama naučila živjeti u teškim uvjetima, ali želi da njezin grijeh, koji će jednog dana biti u sličnoj situaciji, ima veću priliku za udobnost i kvalitetu života.

Majčin odgovor također implicira važnu lekciju o odnosima između roditelja i djece, kao i ljudskoj prirodi. Ona je svjesna da će njezin sin, baš kao što je ona sada, biti izložen sličnim okolnostima kad ga njegovi vlastiti sinovi zapostave. Njezina želja za poboljšanjem uvjeta u domu nije samo osobna potreba, već i čin suosjećanja i predviđanja koja odražavaju njezinu duboku zabrinutost za budućnost svog sina.

Ova priča služi kao podsjetnik o važnosti brige za naše voljene, ne samo u sadašnjosti, već iu smislu stvaranja bolje budućnosti za njih. Ona također oslikava složene odnose među generacijama, gdje se često može vidjeti da roditelji, iako su sami često zapostavljeni, i dalje nastoje pružiti najbolje moguće za svoje potomke.

ČUVAJTE VAZE MAJKE JER MAJKE SU BLAGO. 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here