Boravak u klimatiziranim prostorima može uzrokovati probleme s očima, što je česta žalba među ljudima. Klima-uređaji hladan zrak u prostoru, ali taj hladniji zrak ima niži sadržaj vlage u usporedbi s toplijim vanjskim zrakom. Ova smanjena vlažnost zraka može dovesti do isparavanja srednjeg vodenog sloja suznog filma, koji je ključan za zdravlje očiju. Ovaj sloj služi za podmazivanje oka, održavanje vlažnosti i zaštitu od vanjskih štetnih čimbenika.

 

 

 

Kada se ovaj sloj suznog filma smanji zbog isparavanja, oči postaju suhe, nadražene i osjetljivije na štetne vanjske utjecaje. Ovaj proces poznat je kao evaporativna suha oka. Osim toga, snižena temperatura zraka koja dolazi iz klima-uređaja također utječe na smanjenje aktivnosti Meibomovih ložnih žlijezda koje se nalaze u gornjoj i donjoj vjeđi. Ove žlijezde proizvode lipide, odnosno masne tvari koje čine vanjski lipidni sloj suznog filma. Ovaj lipidni sloj ima važnu ulogu jer se sastoji od isparavanja srednjeg vodenog sloja suznog filma.

Kada se smanji proizvodnja lipida zbog niže temperature, dolazi do povećanog isparavanja vodenog sloja, što dodatno narušava integritet suznog filma. To znači da oči postaju još suše, sklonije iritacijama i drugim problemima poput crvenila, peckanja i osjećaja pijeska u očima. Dugotrajno izlaganje ovakvim uvjetima može dovesti do ozbiljnijih stanja poput kronične suhoće oka, što zahtijeva medicinsku intervenciju.

Kombinacija niske vlažnosti i smanjene aktivnosti Meibomovih žlijezda stvara zatvoreni krug koji pogoršava stanje očiju. Stoga je važno poduzeti mjere kako bi se očuvala zdravost suznog filma prilikom boravka u klimatiziranim prostorijama. Da biste mogli uključiti korištenje ovlaživača zraka, redovito treptanje kako bi se ravnomjerno rasporedio suzni film po površini oka, te korištenje umjetnih suza ili drugih sredstava za vlaženje oka kako bi se nadoknadio gubitak vlage. Također, prilagodba temperature klima-uređaja na umjerene vrijednosti može pomoći u smanjenju ovih problema.

Općenito, svijest o negativnim utjecajima klimatiziranog zraka na oči može pomoći u prevenciji i upravljanju ovim problemom, te očuvanju zdravlja očiju u dugoročnom razdoblju.

 

 

BONUS ISPOVIJEST:

Sedim u parku, deca se igraju. Imaju dvije klupe i sto između. Ja sjedim na jednoj, prilazi jedan Rom i pita jel može da sedne. Možeš naravno. Deca sličnog uzrasta ko moja. Počnemo priču oko djece uglavnom, kaže on meni ‘jel se ti mene ne sećaš’. A na prvu mi jeste bio poznat al nisam mogao da se setim. Išao sa mnom kod učiteljice, 4 godine u osnovnu, poslije u 5 ga na insistiranje razredne prebace u specijalnu školu.
Iako nije bilo razloga za vrijeme. Elem, momak zanatlija, super mu ide i baš mi je drago. Mnogo mi je žao što su ga nastavnici dijakriminisali samo zato što je rom, a setio sam se čim je rekao, bio mirno i povučeno dijete…
Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here